Polska

Walka o ser feta. Grecja i Dania o prawo do używania nazwy walczyły przed TSUE.

2022-08-10 15:51:54 redakcja@produkty-lokalne.pl

Feta produkowana jest z pasteryzowanego mleka krowiego i owczego. W 2002 Ateny uzyskały unijną ochronę tego produktu jako regionalnego. Dania nie zastosowała się do zakazu używania nazwy więc spór rozstrzygnął Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE).

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
W Grecji receptura wytwarzania dojrzewającego słonawego sera znana jest od ok. 6 tys lat. Wpisanie go na unijną listę produktów chronionych oznaczało, że może być wytwarzana tylko w tym kraju i według ściśle określonej receptury. W latach 60-tych XX w. fetę zaczęła produkować Dania. I nie przestała mimo zakazu tłumacząc, że sprzedaje go poza Unią Europejską gdzie wspólnotowe ochrony nie obowiązują. Grecja argumentów nie przyjmowała. 
 
W obronie swojego tradycyjnego sera w 2019 r. pozwała Danię do Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej. W lipcu 2022 TSUE stwierdziła, że „Nie zaprzestając używania oznaczenia feta dla sera przeznaczonego na eksport do krajów trzecich, Dania nie wypełniła swoich zobowiązań wynikających z prawa UE”. I nakazała by rząd w Kopenhadze wymógł na firmach działających w Danii zaprzestały używania słowa feta. 

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ