Polska

Wielkanocny koszyczek. Każda potrawa ma swoje znaczenie

2021-04-03 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Królują jaja i baby, ale na uginającym się od ciężaru potraw wielkanocnym stole możne też znaleźć się żur, szynki, pasztety i kiełbasy, bo to typowo mięsne święta. Równie ważne jak konkrety są dodatki, które umieszczane w święconce mają symboliczne znaczenie.

zdjęcie ilustracyjne/fot. redakcja@produkty-loklane.pl
zdjęcie ilustracyjne/fot. redakcja@produkty-loklane.pl

Święcenie pokarmów dobywa się w Wielką Sobotę. W Polsce ten zwyczaj pojawił się na przełomie XIII i XIV wieku. Początkowo święcenie odbywało się w domach ponieważ ksiądz musiał pokropić wodą wszystko, co zostało przygotowane na święta. Obecnie święcimy koszyczek, do którego wkładamy symboliczne potrawy o konkretnych znaczeniach mających nam dać zdrowie i pomyślność.

Chleb – symbolizuje ciało Chrystusa

Jajka – symbol ciągle odradzającego się życia

Sól – to symbol oczyszczenia i prawdy

Wędliny – symbol dostatku i płodności

Chrzan – symbol siły fizycznej

Ser – symbol więzi człowieka z naturą

Ciasto , wielkanocna baba - symbolizuje umiejętności i doskonałości

Baranek – symbol życia i zwycięstwa

https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/co-powinien-zawierac-koszyczek-wielkanocny-symbole-wielkanocne-i-ich-znaczenie-ktka

Oczywiście do koszyka możemy włożyć też inne potrawy, które dla nas mają symboliczne znaczenie. Czasami to typowo regionalne przysmaki spotykane tylko w konkretnym miejscu. Charakterystycznym dla Wielkanocy daniem, którego nie wkładamy do koszyka, ale często gości na świątecznym stole jest żur. Oczywiście najlepszy jest na przygotowanym w odpowiedni sposób zakwasie. Polecamy przepis na żurek prosto z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego

Lista wielkanocnych smakołyków jest oczywiście dłuższa. Warto przecież wspomnieć o mazurkach, czyli kruchym cieście bogato zdobionym bakaliami.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ