Polska
Wielkanocny koszyczek. Każda potrawa ma swoje znaczenie
Królują jaja i baby, ale na uginającym się od ciężaru potraw wielkanocnym stole możne też znaleźć się żur, szynki, pasztety i kiełbasy, bo to typowo mięsne święta. Równie ważne jak konkrety są dodatki, które umieszczane w święconce mają symboliczne znaczenie.
Święcenie pokarmów dobywa się w Wielką Sobotę. W Polsce ten zwyczaj pojawił się na przełomie XIII i XIV wieku. Początkowo święcenie odbywało się w domach ponieważ ksiądz musiał pokropić wodą wszystko, co zostało przygotowane na święta. Obecnie święcimy koszyczek, do którego wkładamy symboliczne potrawy o konkretnych znaczeniach mających nam dać zdrowie i pomyślność.
Chleb – symbolizuje ciało Chrystusa
Jajka – symbol ciągle odradzającego się życia
Sól – to symbol oczyszczenia i prawdy
Wędliny – symbol dostatku i płodności
Chrzan – symbol siły fizycznej
Ser – symbol więzi człowieka z naturą
Ciasto , wielkanocna baba - symbolizuje umiejętności i doskonałości
Baranek – symbol życia i zwycięstwa
Oczywiście do koszyka możemy włożyć też inne potrawy, które dla nas mają symboliczne znaczenie. Czasami to typowo regionalne przysmaki spotykane tylko w konkretnym miejscu. Charakterystycznym dla Wielkanocy daniem, którego nie wkładamy do koszyka, ale często gości na świątecznym stole jest żur. Oczywiście najlepszy jest na przygotowanym w odpowiedni sposób zakwasie. Polecamy przepis na żurek prosto z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego
Lista wielkanocnych smakołyków jest oczywiście dłuższa. Warto przecież wspomnieć o mazurkach, czyli kruchym cieście bogato zdobionym bakaliami.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl