Polska

"Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Kramsku

2022-12-05 12:32:50 red za UMWW

3 grudnia Kramsku, w powiecie konińskim odbył się świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział wzięło blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich.

fot. UMWW
fot. UMWW

Wydarzenie w prawdziwie zimowym klimacie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych, jak i starczych uczestników. Jarmark wzbogaciła obecność św. Mikołaja razem ze swoim orszakiem którzy ochoczo pozowali do zdjęć. Przygotowano konkursy dla najmłodszych z nagrodami przygotowanymi przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz występy miejscowych artystów. Nie zabrakło również licznych stoisk w świątecznym wystroju przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich za całej Wielkopolski.

- Konkurs Kulinarny organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Wielkopolski Smaki Wigilijne” cieszył się ogromnym zainteresowaniem, blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej wielkopolski zaprezentowało swoje potrawy Wigilijne. Pokazuje to, że takie konkursy są potrzebne do wspólnej integracji uczestników i lokalnej społeczności oraz popularyzacji naszego dziedzictwa kulinarnego. Jarmark Bożonarodzeniowy pokazuje że tego typu wydarzenia z powodzeniem mogą odbywać się nie tylko w dużych miastach, mieszkańcy mniejszych miejscowości również licznie i aktywnie uczestniczą w takich wydarzeniach. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiają, że każdy z uczestników może znaleźć coś dla siebie – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Na jarmarku przygotowano liczne stoiska, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski prezentowały swoje potrawy i rękodzieło. Ponadto Bank Żywności w Koninie prowadził warsztaty edukacyjne z ograniczenia marnowania żywności a uczestników częstował gorącym barszczykiem. Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. Udział w konkursie wzięło blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała po 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu.

W kategorii potrawy na słono zwyciężył „wigilijny szczupak po Tokarsku” przygotowany przez Stowarzyszenie Rozwoju KGW i sołectwa Tokary z gm. Kawęczyn (pow. turecki), drugie miejsce przyznano dla karpia po polsku Babci Teresy, przygotowanego przez KGW w Szczepidle, a trzecie miejsce zajęły panie ze Stowarzyszenia Klubu Seniora i Juniora w Kramsku za śledzia w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.

Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Królikowie Czwartym „K4” gm. Grodziec (pow. koniński) za piernik staropolski- dojrzewający, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za makowiec z kremem, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich ul. Słoneczna Kraszewice za makówki Dziadka Ludwika kontra makiełki wnuczki Elizy.

Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Andrzej Nowak - Wójt Gminy Kramsk oraz Damiana Nowak - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ