Mięso i wędliny

Wyroby Mięsne – Regionalne – wędliny opalane drewnem

2015-12-07 10:00:00 Jakub Chojak

Firma Wyroby Mięsne – Regionalne Małgorzata Kwiatkowska istnieje na rynku od 1991 roku. Jest to mały, rodzinny zakład mieszczący się w północnej części Mazowsza, którego właścicielem jest Małgorzata Kwiatkowska. Zakład od początku istnienia działa w branży mięsnej.

Produkcję wędlin rozpoczęliśmy od niewielkich ilości na potrzeby najbliżej rodziny i znajomych. W związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej to właśnie wyrób wędlin stał się naszym głównym i obecnym profilem działalności. Od 2004 roku firma zajmuje się produkcją wędlin wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Wyroby wytwarzane są w oparciu o staropolskie i regionalne receptury – tłumaczy Małgorzata Kwiatkowska.

W swojej ofercie firma posiada wędliny wędzone, pieczone, podrobowe oraz dojrzewające. Asortyment liczy ok. 40 pozycji: – W procesie produkcji nie wykorzystujemy żadnych środków funkcjonalnych oraz konserwantów. Do produkcji wyrobów używane jest wyłącznie mięso z małych, wiejskich gospodarstw. Specyficzny zapach, smak i barwę naszych produktów uzyskujemy dzięki peklowaniu w zalewie solankowej i wędzeniu, które odbywa się w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem (dębowym i olchowym) oraz doskonale dobranym przyprawom naturalnym – dodaje Kwiatkowska. Zakład posiada badania potwierdzające, iż określone produkty są bezglutenowe.

Od 2014 roku firma jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a także laureatem wielu konkursów m.in. Laura Marszałka Województwa Mazowieckiego, Polski Producent Żywności czy Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ