Żywność
Zdrowe i smaczne, a jedzone z umiarem odchudzają
Świetne jako przekąska, dodatek do deserów i dań wytrawnych. Mają różnorodny smak i bogaty skład. I chociaż też sporo tłuszczu, co wpływa na ich kaloryczność, to są wyjątkowo zdrowe i jedzone z umiarem zalecane są także osobom na diecie redukcyjnej. Jedynym mankamentem orzechów, którym poświęcimy kilka chwil, jest fakt, że uczulają więc alergicy powinni stosować je bardzo ostrożnie.
Zdecydowanie jednak zasługują na uwagę i powinny gościć w naszym menu. Przede wszystkim dlatego, że są źródłem białka – ważne dla osób na diecie wege, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika i witamin w tym E, B oraz K zbawiennych dla mózgu i skóry, a do tego kwasu foliowego i tiaminy. Dodatkowo sporo w nich minerałów, czyli magnezu, miedzi, selenu i potasu oraz karotenoidów, przeciwutleniaczy i związków fenolowych i flawonoidów, które są jak balsam dla naszych nerwów. Oczywiście są też kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) i wielonienasycone (PUFA), które wpływają na ich kaloryczność, ale też są poprawiają pracę serca.
Warto jednak pamiętać, że tłuszcze dzielimy na zdrowe i niezdrowe, a orzechy mają te pierwsze dostarczające naszym komórkom potrzebnych bodźców do pracy a przede wszystkim też dawkowane w odpowiedni sposób nie tylko nie tuczą, ale też pomagają utrzymać odpowiednią wagę lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki orzechom dłużej czujemy się syci, a ich jedzenie dostarcza nam odpowiednich składników w tym tych zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory.
Żeby orzechy podziałały zbawiennie na nasz organizm – dostarczyły nam odpowiedniej ilości zawartych w sobie składników odżywczych, ale bez skutków ubocznych musimy dawkować je w odpowiedniej ilości. Chociaż trudno się im oprzeć to zalecaną porcję możemy odmierzyć w dłoni. Garść, czyli od 10 do 15 sztuk
Orzechy według kaloryczności
orzechy arachidowe 884 kcal/100 g
orzechy makadamia 715 kcal/100 g
orzechy laskowe 671 kcal/100 g
orzechy brazylijskie 655 kcal/100 g
orzechy włoskie 665 kcal/100 g
migdały 607 kcal/100 g
orzechy nerkowca 577 kcal/100 g
orzechy pistacjowe 590 kcal/100 g
Dlatego dietetycy zalecają jedzenie orzechów kilka razy w tygodniu. Najlepiej jako dodatek do dań. Mimo wielu zalet zdrowotnych, to właśnie zawarty w nich tłuszcz może powodować zatwardzenie. Kupując orzechy warto sięgnąć po te w skorupie i rozłupać je tuż przed spożyciem. Obrane wcześniej muszą być przechowywane w szczelnym zamknięciu w chłodnym i ciemnym miejscu. I oczywiście obróbka i dodatki w postaci soli czy panierek podwyższają ich kaloryczność oraz pozbawiają wartości odżywczych.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl