Żywność

Zdrowe i smaczne, a jedzone z umiarem odchudzają

2020-12-02 12:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Świetne jako przekąska, dodatek do deserów i dań wytrawnych. Mają różnorodny smak i bogaty skład. I chociaż też sporo tłuszczu, co wpływa na ich kaloryczność, to są wyjątkowo zdrowe i jedzone z umiarem zalecane są także osobom na diecie redukcyjnej. Jedynym mankamentem orzechów, którym poświęcimy kilka chwil, jest fakt, że uczulają więc alergicy powinni stosować je bardzo ostrożnie.

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl

Zdecydowanie jednak zasługują na uwagę i powinny gościć w naszym menu. Przede wszystkim dlatego, że są źródłem białka – ważne dla osób na diecie wege, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika i witamin w tym E, B oraz K zbawiennych dla mózgu i skóry, a do tego kwasu foliowego i tiaminy. Dodatkowo sporo w nich minerałów, czyli magnezu, miedzi, selenu i potasu oraz karotenoidów, przeciwutleniaczy i związków fenolowych i flawonoidów, które są jak balsam dla naszych nerwów. Oczywiście są też kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) i wielonienasycone (PUFA), które wpływają na ich kaloryczność, ale też są poprawiają pracę serca.

Warto jednak pamiętać, że tłuszcze dzielimy na zdrowe i niezdrowe, a orzechy mają te pierwsze dostarczające naszym komórkom potrzebnych bodźców do pracy a przede wszystkim też dawkowane w odpowiedni sposób nie tylko nie tuczą, ale też pomagają utrzymać odpowiednią wagę lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki orzechom dłużej czujemy się syci, a ich jedzenie dostarcza nam odpowiednich składników w tym tych zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory.

Żeby orzechy podziałały zbawiennie na nasz organizm – dostarczyły nam odpowiedniej ilości zawartych w sobie składników odżywczych, ale bez skutków ubocznych musimy dawkować je w odpowiedniej ilości. Chociaż trudno się im oprzeć to zalecaną porcję możemy odmierzyć w dłoni. Garść, czyli od 10 do 15 sztuk

 

Orzechy według kaloryczności

orzechy arachidowe 884 kcal/100 g

orzechy makadamia 715 kcal/100 g

orzechy laskowe 671 kcal/100 g

orzechy brazylijskie 655 kcal/100 g

orzechy włoskie 665 kcal/100 g

migdały 607 kcal/100 g

orzechy nerkowca  577 kcal/100 g

orzechy pistacjowe 590 kcal/100 g

 

Dlatego dietetycy zalecają jedzenie orzechów kilka razy w tygodniu. Najlepiej jako dodatek do dań. Mimo wielu zalet zdrowotnych, to właśnie zawarty w nich tłuszcz może powodować zatwardzenie. Kupując orzechy warto sięgnąć po te w skorupie i rozłupać je tuż przed spożyciem. Obrane wcześniej muszą być przechowywane w szczelnym zamknięciu w chłodnym i ciemnym miejscu. I oczywiście obróbka i dodatki w postaci soli czy panierek podwyższają ich kaloryczność oraz pozbawiają wartości odżywczych.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ