Żywność
Ziemniaki z paszportami. Pilotażowy program identyfikacji polskich produktów
Pilotażowo ziemniaki, wołowina i wieprzowina. Jeśli paszportyzacja tych produktów zda egzamin dokumenty potwierdzające pochodzenie otrzymają kolejne. Projekt identyfikacji warzyw, owoców czy przetworów ma szczegółowo informować konsumentów skąd pochodzą kupowana przez niego żywność.
Identyfikacja żywności ma pomóc producentom w promowaniu lokalnych produktów. A konsumentów zachęcić do kupowania tych wyhodowanych i wytworzonych po sąsiedzku. - Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawiając szczegóły projektu, który niebawem wejdzie w życie.
Idea krótkiego łańcucha dostaw od kilku lat przeżywa renesans. W ostatnich dwunastu miesiącach miłośników kupowania produktów od wytwórców lub z ograniczeniem pośredników do minimum przybyło. Konsumenci chcą wiedzieć co jedzą. Chcą wiedzieć w jaki sposób warzywa i owoce były uprawiane, zwierzęta hodowane a żywność przetwarzana. Chcą znać rolnika, producenta i dostawcę. Nawet jeśli nie bezpośrednio to pośrednio. Projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności ma stworzyć możliwości wyszukania informacji o produkcie. – Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła Justyna Orłowska, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/paszportyzacja-polskiej-zywnosci
Zyskają konsumenci, którzy będą mogli sprawdzić pochodzenie wybieranych przez siebie produktów. Zyskają, jak zapewnia Ministerstwo Rolnictwa, producenci, którzy będą mieli możliwości promowania wysokiej jakości żywności i przetworów. System ułatwi też prace służbom kontrolującym rynek rolno-spożywczy.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl