Polska
Miód Faceliowy delikatność zamknięta w bieli z fioletowo-zielonymi refleksami
Przyciągają kolorem, tym bardziej, że najczęściej rosną na dużych połaciach tworząc fioletowe kwietne morze. Niestety mają raczej nikły zapach, ale za to facelia doskonale sprawdza się jako zielony nawóz i pożywka dla pszczół. Miód z tej rośliny staje się coraz popularniejszy, a właśnie teraz jest czas jej kwitnienia i zbierania przez owady pyłków.

Pszczoły chętnie korzystają z niewielkich, dzwonkowatych kwiatów, które tworzą większe korony. Owady mają sporo czasu żeby zebrać odpowiednią ilość nektaru. Facelia kwitnie od czerwca do sierpnia, a kwiaty na poszczególnych długich i liściastych gałęziach utrzymują się nawet miesiąc.
Nazywana jest królową wśród miododajnych roślin. Jest niezwykle wydajna. Z jednego hektara pola, na którym rośnie facelia pszczoły potrafią wyprodukować nawet tysiąc kilogramów miodu o jasnym, kremowym a po krystalizacji nawet białym kolorze. Czasami z niebiesko-fioletowym, a nawet zielonym nalotem po pyłku. Sam miód ma delikatny zapach i łagodny, klasyczny smak, czasami z ledwo wyczuwalną, charakterystyczną cytrusową kwasowością. Według znawców uznawany bywa za miód dla koneserów.
Oczywiście jak wszystkie miody tak faceliowy regularnie stosowany doskonale sprawdza się jako produkt wzmacniający i regenerujący organizm. Polecany jest po wysiłku fizycznym i psychicznym ponieważ dostarcza sporej dawki energii oraz przy infekcjach bakteryjnych w tym związanych z drogami oddechowymi. Sprawdzi się także przy problemach żołądkowych i krążenia, miażdżycy.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl