Polska
Lista produktów tradycyjnych: "Syrop malinowy okienny"
W czerwcu 2023 roku na listę produktów tradycyjnych został wpisany „Syrop malinowy okienny”.

Syrop malinowy okienny to słodko-winny syrop robiony z malin i cukru w powiecie grójeckim w województwie mazowieckim. Region ten położony jest w Centralnej Polsce na Wysoczyźnie Rawskiej, w Dolince Jeziorki. Urozmaicona rzeźba terenu z morenowymi pagórkami i dolinami rzecznymi, lekkie ziemie oraz szczególny mikroklimat wpływają na wysoką zawartość cukru w tutejszych malinach. Sadownictwo w powiecie grójeckim zapoczątkowała królowa Bona w XVI wieku.
Maliny na Mazowszu rosły naturalnie w lasach i na łąkach oraz jako kępy krzaków przy domach. Na początku XX wieku maliny z grójeckich sadów były sprzedawane na warszawskich jarmarkach. W latach 40 XX wieku dzieci chodziły zbierać maliny do lasu. Maliny w gminie Pniewy zaczęto sadzić profesjonalnie w uprawie w latach 70 XX wieku.
Przygotowywanie soków z malin zawsze było popularne. Nadmiar malin był wykorzystywany do robienia syropu okiennego, który był wykorzystywany zimą. Maliny były stawiane w słoju na parapecie, zasypane cukrem. Obecnie cały proces zachodzi jak dawniej w słoikach, pod przykryciem.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl