Polska

Lipa to także owoce

2023-07-24 14:30:05 redakcja@produkty-lokalne.pl

Napar z kwiatów i miód znane są wszystkim, ale lipa to także owoce. Można je np. zamarynować, uprażyć lub wytłoczyć z nich olej. Mają właściwości smakowe i zdrowotne podobne do kwiatów. Jednak produktów lipowych nie powinny spożywać alergicy, osoby chore na serce, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Lipa świętego Jana Nepomucena/ źródło: www.lasy.gov.pl
Lipa świętego Jana Nepomucena/ źródło: www.lasy.gov.pl

Napary z kwiatów lipy używa się dla wzmocnienia odporności. Herbata wspomaga leczenie przeziębienia. Działa napotnie więc doskonale sprawdza się przy gorączce. Dodatkowo uspokaja i wycisza więc doskonale sprawdza się przy zaburzeniach snu, stanach lękowych i depresyjnych. Można jej używać przy problemach trawiennych. Przy okazji wypłukuje z organizmu wolne rodniki więc działa przeciwnowotworowo i opóźnia skutki starzenia. Podobne właściwości wykazuje miód z lipy i owoce drzewa.

Niewielkie kulki pojawiają się po przekwitnieniu. W połączeniu z innymi produktami - mlekiem, wodą, ziołami roztarte owoce lub olej z nich można stosować doustnie, ale też na skórę. Napary łagodzą stany zapalne skóry i spojówek oraz nawilża skórę. Można je także jeść. Marynowane można używać do dań jak kapary. Podprażone na patelni i zmielone są doskonałym dodatkiem do panierki lub deserów podobnie jak orzechy.

 

Marynowane owoce lipy

 

500 g podgotowanych owoców lipy

 

zalewa

pół litra octu winnego

pół szklanki wody

ząbek czosnku

5 łyżek cukru

liść laurowy

pieprz i sól do smaku

łyżeczka gorczycy

zioła

szalotka

 

Wszystko trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Odcedzić, zalać owoce lipy. Przełożyć do słoików.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ