Polska
Lipa to także owoce
Napar z kwiatów i miód znane są wszystkim, ale lipa to także owoce. Można je np. zamarynować, uprażyć lub wytłoczyć z nich olej. Mają właściwości smakowe i zdrowotne podobne do kwiatów. Jednak produktów lipowych nie powinny spożywać alergicy, osoby chore na serce, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Napary z kwiatów lipy używa się dla wzmocnienia odporności. Herbata wspomaga leczenie przeziębienia. Działa napotnie więc doskonale sprawdza się przy gorączce. Dodatkowo uspokaja i wycisza więc doskonale sprawdza się przy zaburzeniach snu, stanach lękowych i depresyjnych. Można jej używać przy problemach trawiennych. Przy okazji wypłukuje z organizmu wolne rodniki więc działa przeciwnowotworowo i opóźnia skutki starzenia. Podobne właściwości wykazuje miód z lipy i owoce drzewa.
Niewielkie kulki pojawiają się po przekwitnieniu. W połączeniu z innymi produktami - mlekiem, wodą, ziołami roztarte owoce lub olej z nich można stosować doustnie, ale też na skórę. Napary łagodzą stany zapalne skóry i spojówek oraz nawilża skórę. Można je także jeść. Marynowane można używać do dań jak kapary. Podprażone na patelni i zmielone są doskonałym dodatkiem do panierki lub deserów podobnie jak orzechy.
Marynowane owoce lipy
500 g podgotowanych owoców lipy
zalewa
pół litra octu winnego
pół szklanki wody
ząbek czosnku
5 łyżek cukru
liść laurowy
pieprz i sól do smaku
łyżeczka gorczycy
zioła
szalotka
Wszystko trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Odcedzić, zalać owoce lipy. Przełożyć do słoików.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl