Sery

Lokalne produkty mleczarskie z Włocławka!

2015-11-15 12:00:00 Jakub Chojak

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska (KeSeM) od ponad 80 lat produkuje najwyższej jakości wyroby, takie jak: twarogi, śmietany, jogurty, kefiry, maślanki, mleko oraz masło. – Wysoką jakość naszych produktów gwarantuje przede wszystkim mleko pochodzące z czystych ekologicznie obszarów położonych wśród Gostynińsko-włocławskiego Parku Krajobrazowego od sprawdzonych stałych dostawców – tłumaczą przedstawiciele firmy.

KeSeM we Włocławku istnieje od 1935 roku. Jej założycielami byli właściciele ziemscy z okolic Włocławka i Aleksandrowa Kujawskiego. Spółdzielnia była jednym z pierwszych zakładów typu miejskiego w Polsce, ukierunkowanym na zaopatrzenie miasta i regionu.

Obecnie KeSeM to ponad 480 członków Spółdzielni, rolników i pracowników Zakładu. Potencjał produkcyjny stanowi rozbudowany i wyposażony w nowoczesne linie produkcyjne Zakład we Włocławku.

Produkcja skoncentrowana jest głównie na serach twarogowych oraz śmietanach. Co ciekawe, tradycja wytwarzania serów twarogowych w Polsce została zapoczątkowana właśnie na Kujawach. W miejscowości Kruszyn koło Włocławka znaleziono najstarsze ślady produkcji twarogów liczące ok. 7000 lat!

Twarogi KeSeM są produkowane z mleka pasteryzowanego, wytwarzane metodą tradycyjną. Dzięki temu zachowują żywe kultury bakterii oraz bogactwo łatwo przyswajalnych związków mineralnych w tym białka, wapnia i witamin. Większość produktów to produkty z tzw. czystą etykietą, ponieważ do ich produkcji nie stosuje się żadnych innych dodatków.

Wszystkie produkty Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej spełniają nowe rygorystyczne wymagania polskiej normy jakości, charakteryzują się doskonałą jakością i wspaniałym smakiem oraz nowoczesnym opakowaniem.

- Poprzez wieloletnią tradycję, nowoczesną technologię, doświadczenie i wysokie kwalifikacje członków spółdzielni oraz udział w programach typu „Poznaj Dobrą Żywność”, „Polski Producent Żywności”, „Jakość i Tradycja” oraz „Dziedzictwo kulinarne” gwarantujemy, że nasze produkty to najwyższa i podkreślenie bogatej historii naszego regionu – mówi Agnieszka Walnik-Siedlecka z działu marketingu KeSeM. – Dodatkowo pamiętajmy, że nasze wyroby są pozbawione konserwantów – dodaje.

Nowością Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej z Włocławka jest Twaróg Śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (16%) oraz dodatkowej homogenizacji mleka, twaróg śmietankowy uzyskuje wyjątkowy posmak śmietanki oraz konsystencję odpowiednią do stosowania jako produkt do smarowania np. kanapek. Natomiast po dodaniu nowalijek otrzymujemy gotowy twarożek.

Następnie produkt pakowany jest w papier typu „ecolean”, o właściwościach i kolorystyce papieru pergaminowego, jak przed kilkudziesięciu laty. Dodatkowo zabezpieczony jest folią próżniową.

Twaróg Śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej został uhonorowany krajowym znakiem jakości „Jakość Tradycja”, który służy wyróżnieniu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów regionalnych.

Więcej informacji o tradycyjnych kujawskich produktach KeSeM znajdziecie: tutaj

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ