Miód
Mazurska Pasieka – miłość i pasja z pokolenia na pokolenie
Mazurska Pasieka to gospodarstwo położone na terenie Mazur Garbatych, które po dziadku i tacie prowadzi obecnie Szymon Kalejta. Pasieka produkuje różne rodzaje miodu, a w 2013 r. została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazury i Powiśla. Jednak dla tej rodziny to nie jest „zwykła praca”, a pasja i miłość przekazywana z pokolenia na okolenie - Jakaś moc i siła ciągnie nas do pszczół – mówi Szymon Kalejta.
Gospodarstwo pasieczne zostało założone przez nestora rodu Kalejtów – Stanisława – dziadka obecnego właściciela - Miłość do pszczół i pasja, która trwa do dziś to cechy mojego dziadka. Dla mnie mentora, mistrza i wzór pszczelarza doskonałego, który nawet dziś w wieku 87 lat nie potrafi mówić o niczym innym jak o pszczołach. Każda wizyta w pasiece daje mu mnóstwo energii i siły. Pszczoły były zajęciem, pracą a stały się życiem i pasją. Nie znam nikogo kto wiedziałby o nich więcej niż mój dziadek. Jest wybitnym specjalistą, który poprzez swoją dociekliwość i chęć eksperymentowania osiągnął w tej dziedzinie mistrzostwo choć jak sam mówi, że nadal się uczy - mówi Szymon Kalejta, obecny właściciel pasieki.
To właśnie nestor rodu Kalejta zaraził swoją pasją wielu członków swojej rodziny. Dzięki takiemu zaangażowaniu nawet w dalekich krańcach Polski ich krewni to najwięksi i najlepsi pszczelarze w kraju - Wiesław syn stał się jego pomocnikiem i uczniem, który pomagał rozwijać gospodarstwo pasieczne. Obydwaj ciężko pracowali by osiągnąć to czym jest obecnie Mazurska Pasieka. Nie było łatwo, życie i liczne przeciwności losu nie zniechęcały rodziny Kalejta, a wręcz przeciwnie. Dziadek, Tata i Mama, która stanęła u boku współpracowali i rozwijali się w bardzo szybkim tempie osiągając miano jednych z największych pszczelarzy w regionie – mówi Szymon Kalejta.
Pasieki Państwa Kalejta położone są na terenie Mazur Garbatych, głównie na Ziemi Oloeckiej, która należy do nielicznych zakątków, łączących w sobie piękno krajobrazu, specyficzny mikroklimat oraz różnorodność szaty roślinnej.
- Pszczoły i pasieka to tematy, w których wzrastałem, już jako młody chłopak pomagałam przy pszczołach ucząc się tego specyficznego ale pięknego fachu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem co przyniesie przyszłość. Z wiekiem jednak nabrałem przekonania, że przed przeznaczeniem nie ucieknę, zrozumiałem że chcę kontynuować drogę mojej rodziny. Zarówno ja jak i mój brat zostaliśmy pszczelarzami. Rodzina Kalejta to rodzina pszczelarzy i tak już chyba zostanie. Jakaś moc i siła ciągnie nas do pszczół – przyznaje Sz.Kalejta.
Mazurska Pasieka ma więc niesamowitą historię i korzenie sięgające 1952 roku - To co mam zawsze będę zawdzięczać dziadkowi i rodzicom. To oni zbudowali fundamenty, jestem dumny z tego co osiągnęli. Robię wszystko by gospodarstwo rozwijało się nie tracąc swej tradycji, poziomu i jakości. Miód podpisuje swoim nazwiskiem, które jest moją chlubą. Daję ludziom coś więcej niż miód... to kawałek historii i dziedzictwa – mówi obecny właściciel pasieki i dodaje - Cieszę się bardzo, że już od tyłu lat jesteśmy członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Nasi klienci to najwierniejsze grono smakoszy miodu, których ciągle przybywa. Nasze miody zdobywały już wiele nagród i zostały docenione na wieku konkursach, zostały wpisane również na listę produktów tradycyjnych jako miody Ziemi Oleckiej i miód lipowy z Puszczy Boreckiej. W ostatnim czasie dołączyliśmy również do grona Firm Rodzinnych z czego jestem bardzo dumny.
Mazurska Pasieka
ul. Zielona 3a
19-400 Olecko
tel./fax +48 510 438 212
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl