Gastronomia

Miody z Maciejowa - perły tradycji

2020-11-13 19:30:00 źródło: https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/pasieka-zarodowa-w-maciejowie-dolina-stobrawy-sp-z-o-o/

Pasieka Zarodowa w Maciejowie jest historycznym miejscem związanym z życiem i pracą światowej sławy odkrywcy i naukowca w dziedzinie pszczelarstwa, księdza doktora Jana Dzierżona (1811-1906). To właśnie w Maciejowie od 1884 roku przeżywał swoje lata sławy arcymistrz pszczelarski, odkrywca zjawiska dzieworództwa pszczół. Osoba ks. dra Jana Dzierżona uczyniła Maciejów kolebką polskiego pszczelarstwa.

źródło: https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/
źródło: https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/

Miody z Maciejowa, to perły tradycji, są w pełni naturalne, dzięki temu posiadają niepowtarzalne walory smakowe, terapeutyczne i kosmetyczne. Powstają z nektaru lub spadzi, są składowane, odparowywane i dojrzewają w plastrach w warunkach rodziny pszczelej. Miody nie podlegają standaryzacji – są takie jak wytworzyły je pszczoły. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i bogatej tradycji pszczelarskiej, gwarantującej wysoką jakość, w pełni zachowują całe zgromadzone bogactwo biopierwiastków oraz substancji wzmagających odporność i witalność organizmu.

 

Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie wprowadzono: miody nawłociowe, wielokwiatowy ciemny, wielokwiatowy.

 

Warto odwiedzić stronę internetową: http://pasieka.maciejow.eu/ 

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ