Polska

Okrasa z gęsi - poznaj smak tradycji Kaszubskiej i jedz zdrowo

2011-10-16 14:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Z pewnością niewiele osób zdążyło przekonać się o walorach smakowych legendarnej okrasy z gęsi, produktu, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2005 roku. Jako że okrasę z gęsi z powodzeniem można używać jako smarowidło, często mylona jest z metką lub tatarem, jednak produkt ten posiada własną bogatą kulinarną tradycję przyrządzania.

Okrasa z gęsi - poznaj smak tradycji Kaszubskiej
Okrasa z gęsi - poznaj smak tradycji Kaszubskiej

Tradycja ta sięga dawnych czasów, kiedy to okrasa z gęsi nazywana wówczas „Òbòną” była przyrządzana przez dawnych mieszkańców Kaszub. Surowe mięso z gęsi, którym przeważnie była pierś, siekało się tasakiem w specjalnym twardym korytku drewnianym, razem z kośćmi (mogło być też bez kości) i tłuszczem, następnie wkładało się do glinianych garnków i posypywano solą. Òbònę dodawano również do różnych potraw, zup, sosów i chleba. 
Dzisiaj, okrasę z gęsi produkuje między innymi firma Drobgen z Tuchlina. Okrasa ta wyrabiana jest na bazie tradycyjnych receptur Kaszubskich, a dla podkreślenia smaku gęsiny dodawane są naturalne przyprawy, takie jak sól, pieprz, majeranek czy cząber. Okrasę z gęsi można wykorzystywać również w formie smażonej lub pieczonej do szerokiej gamy potraw takich jak wykwintna jajecznica, pulpety, zupa na gęsinie czy też kotlety lub klopsiki z okrasy.
Potwierdzając swój niezwykły smak, okrasa z gęsi firmy Drobgen zdobyła prestiżową nagrodę „Hit Pomorza 2005” czy też coraz bardziej znany w Polsce certyfikat programu „Doceń Polskie”.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ