Polska
Opolski Ajerlikier wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
Ajerlikier - likier z wiejskich jaj, spirytusu, cukru i mleka został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych jako 70 produkt tradycyjny z Opolszczyzny.
![fot. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego](https://produkty-lokalne.pl/storage/m/057dfa606c0ace031f7/760,0,0,20200826170556_img_9369-01-768x512.jpg)
- Wniosek o wpisanie ajerlikieru został złożony przez Państwa Piotra i Annę Szafrańskich z Pasieki na Kabachach z Popielowa, którzy udowodnili, że na terenie wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w średniowieczu. Świadczą o tym zapisy w dokumencie lokacyjnym wsi. Ludność większe ilości napojów alkoholowych wypijała w czasie zapustów czyli karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę ajerlikieru na wszelki wypadek. Bez podania ajerlikieru nie mogłaby się obejść żadna większa Śląska uroczystość – informuje Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.
Głównymi składnikami ajerlikieru są spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier. Ponadto w śląskich domach gospodynie przygotowywały wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy).
- Likier posiada barwę żółtą o odcieniu zależnym od koloru żółtek użytych do produkcji. Wersję czekoladową sporządza się dodając kakao do ucieranych jajek z cukrem lub roztopioną czekoladę – czytamy na stronie internetowej Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl