Lokalność
Oryginalny tylko w Krakowie. Obwarzanek od dekady na unijnej liście produktów chronionych
W królewskim grodzie króluje obwarzanek. Oryginalne można zjeść tylko w Krakowie. Chrupiący przysmak dziesięć lat temu został wpisany na listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Obecnie wypieka go sześć certyfikowanych piekarni, a kupić je można praktycznie wszędzie chociaż najlepiej smakują te od ulicznych sprzedawców.
Tych niestety ostatnio nie ma. Świętowanie wpisania obwarzanka na listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej upływa w cieniu pandemii. W Krakowie nie tylko brakuje turystów, którzy równie chętnie jak mieszkańcy miasta sięgali po charakterystyczny dla Grodu Kraka wypiek, ale brakuje też ulicznych jego sprzedawców.
Nie zmienia to faktu, że obwarzanek jest krakowskim przysmakiem. Wytrawny wypiek o średnicy kilkunastu centymetrów bez posypki lub z makiem, sezamem czy solą to znakomity dodatek do kawy, ale też podstawa śniadania.
I to samego Władysława Jagiełły i Jadwigi. W zachowanych dworskich rachunkach można przeczytać, że znalazł się na listach zakupów 2 marca 1394 - Dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz – odnotował skrupulatnie dworski kucharz lub skarbnik.
I tak jak teraz tak przed wiekami obwarzanki mogli piec tylko wyznaczeni do tego piekarze. Początkowo tylko w okresie wielkiego postu. A od 1611 roku Krakowski Cech Piekarzy wskazywał także osoby i miejsce sprzedaży wypieku. Restrykcyjne przepisy zmieniły się w połowie XIX wieku. Wtedy mogli piec je wszyscy, a były sprzedawane z jatek piekarskich lub bezpośrednio z wiklinowych koszy. Tak odbywało się to jeszcze w połowie XX wieku.
Obecnie w większości sprzedawany jest z ulicznych wózków. Takich w Krakowie jest około 200, a dzienna średnia sprzedaży obwarzanków to 150 tysięcy sztuk wypieku. I mowa o krakowskim rynku w dzień powszedni. W święta i czasie wydarzeń, które sprowadzają do miasta turystów sprzedaż wzrasta.
Obwarzanek to wyjątkowy dla mieszkańców Krakowa wypiek więc znajduje się nie tylko na Liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego, ale od 30 października 2010 roku na liście produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym Unii Europejskiej. Oznacza to, że prawdziwego można zjeść tylko w Krakowie i tylko z sześciu wyznaczonych do wypieku trzymającego oryginalną recepturę piekarń.
A skąd taka nazwa? Uformowane i wyrośnięte ciasto przed pieczeniem na chwile się obgotowuje czyli właśnie obwarza.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl