Miód
Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński - ponad 50 lat tradycji i pasji
Na Wzgórzach Dylewskich położonych na obszarach Warmii i Mazur prężnie rozwija się rodzinna Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński, posiadająca tradycyjny charakter, pełen wiedzy i pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Istnienie Pasieki na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński sięga już ponad 50-cio letniego doświadczenia i zamiłowania do pszczół. Połączenie pracowitości i pasji pozwoliło stworzyć coraz większą pasiekę wędrowną. Wędrowna gospodarka pasieczna pozwala nie tylko na zwiększenie produkcji i różnorodności produktów pszczelich, ale także przyczynia się do zapylania rolniczych upraw owadopylnych. Pasieka pozyskuje miody nektarowe oraz pyłek pszczeli i propolis.
Od grudnia 2020 roku Pasieka Na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński posiada status członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazury i Powiśla, promując naturalne i tradycyjne produkty z terenów Warmii i Mazur. Produkty pszczele wybierane przez Pasiekę na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński są przez rzeszę konsumentów świadomie sięgających po naturalne, zdrowe i polskie produkty
Oto niektóre z produktów wytwarzane przez Pasiekę na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński
Miód Rzepakowy
Pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku. Posiada słodki smak z gorzką nutą i odznacza się słomkowym kolorem. Bardzo szybko ulega procesowi krystalizacji pod wpływem której staje się niemal biały. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca i układu krążenia, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych czy dla przyspieszenia gojenia się ran.
Miód Lipowy
Przez wielu konsumentów uważany jest za najsmaczniejszy z miodów. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatu lipy. Ma delikatny zapach i lekko ostry smak. Spożywanie miodu lipowego wzmacnia system odpornościowy. Polecany jest szczególnie podczas przeziębień i grypy. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy, a także pomaga w walce ze stresem.
Miód Wielokwiatowy
Łączy w sobie wiele właściwości w zależności od zbieranego nektaru przez pszczoły. Wzmacnia organizm i dodaje energii. Stosowany w chorobach serca i nadciśnienia oraz przy schorzeniach żołądkowo – jelitowych. Działa uspokajająco, łagodzi nerwicę a także neutralizuje objawy alergii.
Miód Gryczany
Posiada ciemną barwę i wyrazisty smak. Ze względu na wyjątkowo dużą zawartość witaminy C, żelaza i białek wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Polecany jest osobom chorującym na miażdżyce. Łagodzi stany napięcia nerwowego.
Pyłek pszczeli
W pyłku pszczelim znajduje się wiele makro- i mikroelementow takich jak żelazo, wapń, magnez, krzem cynk, siarka...Stanowi bogate źródło witaminy C, B1, B2 i PP. Działa leczniczo w chorobach serca, wątroby, wzmacnia system nerwowy i wspomaga leczenie depresji. Korzystnie wpływa na piękny wygląd włosów, skory i paznokci.
ul. Żeromskiego 34,
14-260 Lubawa
tel./fax +48 506 890 708
pasieka.truszczynski@gmail.com
www.facebook.com/pasieka.truszczynski
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl