Miód

Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński - ponad 50 lat tradycji i pasji

2020-12-30 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Na Wzgórzach Dylewskich położonych na obszarach Warmii i Mazur prężnie rozwija się rodzinna Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński, posiadająca tradycyjny charakter, pełen wiedzy i pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

fot. Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński
fot. Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński

Istnienie Pasieki na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński sięga już ponad 50-cio letniego doświadczenia i zamiłowania do pszczół. Połączenie pracowitości i pasji pozwoliło stworzyć coraz większą pasiekę wędrowną. Wędrowna gospodarka pasieczna pozwala nie tylko na zwiększenie produkcji i różnorodności produktów pszczelich, ale także przyczynia się do zapylania rolniczych upraw owadopylnych. Pasieka pozyskuje miody nektarowe oraz pyłek pszczeli i propolis.

Od grudnia 2020 roku Pasieka Na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński posiada status członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazury i Powiśla, promując naturalne i tradycyjne produkty z terenów Warmii i Mazur. Produkty pszczele wybierane przez Pasiekę na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński są przez rzeszę konsumentów świadomie sięgających po naturalne, zdrowe i polskie produkty

 

Oto niektóre z produktów wytwarzane przez Pasiekę na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński

Miód Rzepakowy

Pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku. Posiada słodki smak z gorzką nutą i odznacza się słomkowym kolorem. Bardzo szybko ulega procesowi krystalizacji pod wpływem której staje się niemal biały. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca i układu krążenia, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych czy dla przyspieszenia gojenia się ran.

 

Miód Lipowy

Przez wielu konsumentów uważany jest za najsmaczniejszy z miodów. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatu lipy. Ma delikatny zapach i lekko ostry smak. Spożywanie miodu lipowego wzmacnia system odpornościowy. Polecany jest szczególnie podczas przeziębień i grypy. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy, a także pomaga w walce ze stresem.

 

Miód Wielokwiatowy

Łączy w sobie wiele właściwości w zależności od zbieranego nektaru przez pszczoły. Wzmacnia organizm i dodaje energii. Stosowany w chorobach serca i nadciśnienia oraz przy schorzeniach żołądkowo – jelitowych. Działa uspokajająco, łagodzi nerwicę a także neutralizuje objawy alergii.

 

Miód Gryczany

Posiada ciemną barwę i wyrazisty smak. Ze względu na wyjątkowo dużą zawartość witaminy C, żelaza i białek wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Polecany jest osobom chorującym na miażdżyce. Łagodzi stany napięcia nerwowego.

 

Pyłek pszczeli

W pyłku pszczelim znajduje się wiele makro- i mikroelementow takich jak żelazo, wapń, magnez, krzem cynk, siarka...Stanowi bogate źródło witaminy C, B1, B2 i PP. Działa leczniczo w chorobach serca, wątroby, wzmacnia system nerwowy i wspomaga leczenie depresji. Korzystnie wpływa na piękny wygląd włosów, skory i paznokci.

 

ul. Żeromskiego 34,

14-260 Lubawa

tel./fax +48 506 890 708

pasieka.truszczynski@gmail.com

www.facebook.com/pasieka.truszczynski

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ