Miód

Pierwsze miodobranie w Akademii Kaliskiej. Zebrano blisko 70 litrów miodu!

2021-07-10 11:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Pszczoły w przeciwieństwie do studentów nie mają wakacji. Pracują dzielnie w akademickiej pasiece. Choć niedawno zaczęły swoją misję to już udało się zebrać blisko 70 litrów miodu.

fot. redakcja@produkty-lokalne.pl
fot. redakcja@produkty-lokalne.pl

Wiosną na terenie kampusu Akademii Kaliskiej stanęło 6 uli. Długo nie trzeba było czekać na efekty pracy pszczół. Najpierw zebrano miód rzepakowy, później akacjowy – łącznie blisko 70 litów! A to nie koniec, ponieważ opiekujący się pasiekami pracownicy mają nadzieję zebrać jeszcze miód lipowy.

Przypomnijmy, że w każdym z sześciu uli ustawionych na łące na terenie kampusu Akademii Kaliskiej żyje około 80 tysięcy pszczół.

Praca pszczół jest wykorzystywana w pracy naukowej. Badania prowadzi dr hab. n. o zdr. Wioletta Żukiewicz-Sobczak, która jest szefową Międzywydziałowej Katedry Żywności i Żywienia – Ule są nam potrzebne do tego aby prowadzić badania nie tylko nad miodem, ale tym jak wpływać na jego produkcję i badać jak produkcja miodu wpływa na aspekty żywieniowe suplementów żywności, czy dodatków do żywności – podkreśla prof. Andrzej Wojtyła.

Wyprodukowany przez akademickie pszczoły miód nie tylko posłuży naukowcom, ale jest pomysłowym gadżetem dawanym przybyłym gościom do uczelni.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ