Sery
Roguska Struga – rzemieślnicze sery i nabiał z samego serca Warmii
Roguska Struga to mała rodzinna mleczarnia rzemieślnicza położona w samym sercu Warmii, pod Lidzbarkiem Warmińskim w miejscowości Osada Redy.
- Zanim powstała Roguska Struga wiele lat współpracowaliśmy z branżą mleczarską, od 2010 roku prowadzimy zaś profesjonalne szkolenia serowarskie dla farmerskich i rzemieślniczych producentów serów. Po latach zdobywania doświadczenia i dzielenia się nim z małymi producentami latem 2019 roku udało nam się spełnić marzenie, którym było otwarcie własnej, rzemieślniczej mleczarni, gdzie produkty będą wytwarzane zgodnie ze sztuką i tradycją serowarską. Nasze produkty wytwarzane są przy dużym nakładzie pracy ręcznej, a ich wyjątkowy smak, aromat i właściwości to efekt stosowania wyłącznie niezbędnych składników. W naszych produktach nie znajdą Państwo żadnych polepszaczy smaku, zagęstników, przedłużaczy trwałości, olejów roślinnych czy sztucznych aromatów. O jakości i tradycyjnych walorach naszych produktów i świadczy między innymi fakt, iż od czerwca 2020 roku jesteśmy członkiem Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” - mówi Aleksandra Wiśniewska z Mleczarni Rzemieślniczej Roguska Struga.
Roguska Struga w swojej działalności oprócz tradycyjnych metod wytwarzania stawia na bezpieczeństwo i profesjonalizm, nad czym czuwa doświadczony technolog, dr Mirosław Sienkiewicz, który jest współautorem Europejskiego „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka" opracowanego pod okiem Komisji Europejskiej (https://www.efrwp.pl/orla2/poradnik-dobrych-praktyk).
- W Roguskiej Strudze wytwarzamy produkty z mleka, które przywozimy bezpośrednio po udoju z trzech położonych nieopodal niewielkich gospodarstw. Stada w tych gospodarstwach nie przekraczają stu sztuk, a krowy wypasane są naturalnie przez większą część roku, co znacznie zwiększa walory mleka. Ta bliskość od gospodarstwa do mleczarni ma kluczowe znaczenie, ponieważ mleko nie jest ‘męczone’ długim transportem i wynikającymi z tego zmianami temperatur - mówi Aleksandra Wiśniewska.
Jakie produkty wytwarzane są w Roguskiej Strudze?
Ser Warmiaczek – młody ser w typie holenderskiej goudy dojrzewający około 4-5 tygodni. Charakteryzuje go delikatny śmietankowy smak i aromat. W składzie jest jedynie mleko, kultury bakterii serowarskich, podpuszczka i sól.
Ser Warmiński – trzymiesięczny ser w typie holenderskiej goudy. Dzięki trochę dłuższemu czasowi dojrzewania ma już wyraźniejszy smak i aromat, z lekko orzechową nutą. W składzie jest jedynie mleko pełne, kultury bakterii serowarskich, podpuszczka i sól.
Twaróg Tradycyjny – dlaczego ‘tradycyjny’? Bo oprócz tradycyjnej metody wytwarzania nie jest mechanicznie prasowany i ocieka swobodnie w formach, dzięki czemu jest wilgotniejszy, ma gładszą konsystencję i jest bardziej śmietankowy. W skład twarogu wchodzi tylko mleko pełne i kultury bakterii.
Serek Świeży – delikatny serek podpuszczkowy o gładkiej konsystencji, który wytwarzamy w kilku wariantach: z czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami, z czarnuszką, z kozieradką, z orzechem włoskim, z kminkiem, z pomidorami i chili oraz naturalny z odrobiną soli.
Twarożki śniadaniowe – twarożki kanapkowe, które robimy na bazie naszego twarogu i naszego jogurty, z różnymi naturalnymi dodatkami. Występują w kilku smakach, między innymi: z czosnkiem niedźwiedzim, z chrzanem, z czarnuszką i ziołami, naturalny z odrobiną soli oraz tzw. Włoski.
Masło tradycyjne – tradycyjne, bo wytwarzanie jak kiedyś, z ukwaszonej śmietany. Charakteryzuje je śmietankowy smak i aromat przywodzący na myśl smaki dzieciństwa, a w składzie nie uświadczycie Państwo żadnych zbędnych dodatków i oleju roślinnego.
Masło klarowane – wytwarzane z naszego masła, również bez żadnych zbędnych dodatków.
Śmietana – smak dzieciństwa! Aromatyczna, gęsta, idealna do zup, sosów oraz jako dodatek do dań. Nasi klienci starym zwyczajem spożywają ją również z chlebem
Śmietanka – delikatna, o płynnej konsystencji, zarówno do kawy, jak i zup, sosów oraz do deserów, ponieważ pięknie się ubija.
Jogurt tradycyjny – jogurt, w którego skład wchodzi jedynie mleko i kultury bakterii jogurtowych. Żadnych zagęstników ani przedłużaczy trwałości, samo zdrowie.
Kefir – w skład naszego kefiru wchodzi jedynie mleko pełne oraz kultury bakterii kefirowych, bez żadnych zbędnych dodatków.
Maślanka – powstaje przy produkcji masła. Wbrew obiegowej opinii zawiera niecały 1% tłuszczu, jest więc świetnym środkiem dietetycznym
Serwatka –nasza serwatka to tzw. serwatka kwaśna twarogowa, powstająca przy produkcji twarogu. To produkt bardzo bogaty w wapń, sole mineralny i białka oraz niskotłuszczowy (zawartość tłuszczu to jedynie 06-08%)
- Bardzo ważny jest dla nas bezpośredni kontakt z klientem, dlatego duża część naszej sprzedaży to sprzedaż właśnie bezpośrednia, gdzie możemy osobiście opowiedzieć o naszych produktach i o tym jak je wytwarzamy. Prowadzimy również sprzedaż wysyłkową na terenie całego kraju oraz dostarczamy do sklepów w Lidzbarku Warmińskim, Olsztynie, Gdańsku, Gdyni, Elblągu. Prowadzimy sprzedaż również na allegro – informuje A.Wiśniewska
na allegro: agrovis_lidzbark
MLECZARNIA
ROGUSKA STRUGA
Redy Osada 15
11 - 100 Lidzbark Warmiński
tel.(89) 767 43 93
kom. 883 638 067
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl