Sery

Sery Grądzkie – sery docenione przez Karola Okrasę

2016-01-02 09:00:00 Jakub Chojak

Linie Sery Grądzkie to firma produkująca różne rodzaje serów z mleka koziego i krowiego, znajdująca się kilkadziesiąt kilometrów na Zachód od Poznania. Właściciel, Marek Grądzki oferuje kilkanaście różnych rodzajów serów. Jego wyroby zostały docenione m.in. przez Karola Okrasę. Przedsiębiorstwo należy do Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Sery Marka Grądzkiego, najpierw jako koncepcja, potem przydomowa działalność chałupnicza, powstawały latami. – Aż trudno powiedzieć, ile kilogramów nietrafionych wyrobów skonsumowały – z dużą przyjemnością – kury. Dzisiaj zaczynam dążyć do doskonałości, którą może zapewnić tylko czas. Okręty flagowe mojej kolekcji mają ponad rok, wyglądają jak stare, zmurszałe kamienie. Swój smak i aromat oddają w pełni dopiero po otwarciu – wyjaśnia Marek Grądzki.

Kozy i krowy pasą się na łąkach gospodarstwa, nienawożonych i niepryskanych. Uzupełnieniem karmy jest jedynie śruta zbożowa z ziaren, które właściciel zbiera ze swoich pól. Zwierzęta nie jedzą syntetycznej paszy, chodzą luzem i przychodzą na wołanie.

Wyroby firmy docenili m.in. Adam Chrząstowski, doradca polskiej Prezydencji UE, stąd ich udział w organizowanych kolacjach ministerialnych, Karol Okrasa oraz Eugeniusz Mientkiewicz, twórca przewodnika po miejscach produkcji polskich serów.

Przedsiębiorstwo oferuje następujące rodzaje serów: maluszki, herbowy z czarnuszką, encantado, ser herbowy, wędzona ricotta, wariacje sera herbowego, bomba czosnkowa, ser krzywonos, herbowy z orzechami oraz ser grądzki.

Encantado to serek, który powstał z inspiracji kolegów z Bodegi Encantado, importera win, firma obecnie funkcjonuje w Cafe Museum – Pałac Górków Stare Miasto w Poznaniu. Jest to walec o średnicy ok. 4 cm. długości 10cm, poddany lekkiemu procesowi dojrzewania po kąpieli solankowej, posypany skrawkami suszonych pomidorów oraz bazylii a następnie zawinięty w kiszone liście winogron.

Ser Herbowy to wykonywany z mleka koziego, podpuszczkowy, mleko niepasteryzowane, na szlachetnych kulturach bakterii Lactococcus Cremoris,Lactis i Diacetilactis, długodojrzewający w stałej temperaturze i dużej wilgotności. Skórka naturalna, wykształcona w wyniku nacierania solą, obmywania solanką, codziennie przewracany celem naturalnego obiegu płynów w dojrzewającym serze.

Bomba czosnkowa to ser z mleka mieszanego 50/50 koziego z krowim, ale od krowy rasy Jersey, czyli z dużą zawartością tłuszczu mlecznego i białka, nafaszerowany rodzimym czosnkiem, obsychający, znakomicie nadający się jako dodatek na sałatki i makarony.

Ser Grądzki z dodatkiem kultury limburskiej, zaciągnięty szlachetną papryką szegedyńską, w smaku znakomicie komponujący się z chmielową goryczką piwa.

Ceny serów za kilogram wahają się od 70 zł do 115 zł za sery dziesięciomiesięczne i starsze. Sery: maluszki i encantado sprzedawane są na sztuki i kosztują odpowiednio 12 zł i 15 zł.

Oferta serowych warsztatów kulinarnych

W ramach turystyki serowarskiej firma proponuje pobyt w swoim gospodarstwie i skrócony kurs produkcji sera podpuszczkowego, z niepasteryzowanego mleka. Wytwór własnych rąk klienci mogą zabrać ze sobą, by dalej pielęgnować go w domu. Oprócz tego właściciele oferują dworską kuchnię i kontakt z nieskażoną przyrodą oraz domowymi zwierzętami.

Warsztaty są dwudniowe. Ich terminy ustalane są indywidualnie. Firma proponuje najczęściej warsztaty trwające od piątku wieczorem (kolacja) do niedzieli (obiad). Oczywiście możliwe jest ustalenie innych dni tygodnia.

W trakcie warsztatów firma zapewnia nocleg w pokojach gościnnych. Właściciele dysponują trzema takimi pokojami. – Ponadto od miesiąca maja do października oferujemy pobyt w odrębnym dwupokojowym mieszkaniu – dodaje Marek Grądzki.

Cena warsztatów to 250 zł od osoby za dobę – obejmuje nocleg, wyżywienie i naukę wytwarzania sera.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ