Sery

Sery Korycińskie

2014-10-05 12:00:00 Jakub Chojak

Warto poznać smak serów produkowanych w czystym zakątku Polski, tradycyjnych i różnorodnych. Co powiedziała nam właścicielka, pani Krystyna Łukaszuk?

 

“Prowadzimy małe gospodarstwo rolne w niezwykle czystym i urokliwym rejonie Podlasia usytuowanym między Biebrzańskim Parkiem Narodowym a Puszczą Knyszyńską. Tradycja produkcji sera korycińskiego towarzyszy naszej rodzinie od pokoleń. Wraz z chęcią przywrócenia do życia smaków z dzieciństwa zrodził się pomysł wytwarzania serów według tradycyjnej receptury.

Jesteśmy jednym z nielicznych gospodarstw, w którym wytwarzane są prawdziwe Sery Korycińskie Swojskie. Nasze sery są smaczne i zdrowe. Nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaków.
Produkujemy je na miejscu, w otoczeniu podlaskich łąk, według tradycyjnej receptury z naturalnych i świeżych składników. Województwo podlaskie to jeden z najczystszych regionów nie tylko w Polsce, ale i w Europie.

Ser wytwarzany jest ze świeżego, niepasteryzowanego, mleka krowiego zaraz po udoju. Dzięki temu, zatrzymuje w sobie wszystkie smaki i zapachy łąki, ma oryginalny smak i niepowtarzalny aromat. Podczas procesu dojrzewania nabiera szlachetnego smaku i aromatu.

Produkt jest wolny od sztucznych konserwantów i wzbogacaczy smaków. Mleko użyte do produkcji serów pochodzi od krów z własnej hodowli, przez co wielkość produkcji jest ograniczona. Daje to możliwość zachowania najwyższej jakości wytwarzanego asortymentu.

Oprócz serów śmietankowych wytwarzamy również cieszące się wielkim powodzeniem sery smakowe, które są wzbogacone przyprawami min.: ziołami prowansalskimi, czosnkiem niedźwiedzim,, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi,suszoną żurawiną. Przygotowujemy również sery na specjalne zamówienie.

Ser koryciński możemy wykorzystywać w przygotowaniu wielu wyśmienitych dań. Idealnie pasuje do sosów, makaronu, a także do różnego rodzaju sałatek. Można go jeść w formie przekąski, jako dodatek do owoców i wina. Nie może go też zabraknąć na desce serów. Wyjątkowy smak naszego sera korycińskiego podbija serca i podniebienia wielu smakoszy.

Wysoka jakość Serów Korycińskich wytwarzanych w naszym gospodarstwie jest powszechnie doceniana. Świadczą o tym prestiżowe nagrody, które wyróżniają nas na tle innych producentów. Jesteśmy jedynymi laureatami Perły 2004 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz Podlaskiej Marki Roku w kategorii „Smak Roku 2004”. Uznaliśmy, że wyjątkowe cechy Sera Korycińskiego wynikające ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania, zasługują na jego prawną ochronę. Cel ten został osiągnięty poprzez wpisanie Sera Korycińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz zarejestrowanie produktu przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Sery wyrabiane w naszym gospodarstwie podlegają stałemu nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej, a także Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Certyfikat Jakości).

Prowadzimy małe gospodarstwo rolne we wsi Gorszczyzna zlokalizowanej w województwie podlaskim. Właściciele gospodarstwa, Krystyna i Andrzej Łukaszuk stworzyli markę Sera Korycińskiego „Swojskiego”. 
Tajemnica serów korycińskich produkowanych w naszym gospodarstwie kryje się w tradycyjnych metodach wytwarzania.

Gwarantujemy Państwu najlepsze regionalne Sery Korycińskie w okolicy, wytwarzane według najbogatszych i sprawdzonych receptur.

Zachęcamy do skosztowania naszego specjału, którego wyjątkowość zawdzięczamy naturalnym składnikom oraz magii Podlasia.

Zapraszamy na naszego facebooka i stronę internetowąhttp://www.facebook.com/serowarpodlaski/?ref=ts&fref=ts
www.serowarpodlaski.pl

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ