Agroturystyka

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska: Gospodarstwo Agroturystyczne „Wojciechówka”

2020-11-13 15:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl za https://www.sdk-wlkp.pl/

„Wojciechówka” to gospodarstwo z tradycjami, przekazywane w rodzinie kolejnym pokoleniom. Nic dziwnego, że od 2010 roku jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

źródło: https://www.sdk-wlkp.pl/444-wojciechowka.html
źródło: https://www.sdk-wlkp.pl/444-wojciechowka.html

„Wojciechówka” Rozciąga się na powierzchni 28 ha (w tym 8 ha lasu). Stąd wywodzi się słynny szparag pakosławski. W ogóle głównym profilem produkcji są szparagi kiszone. Proces ich kiszenia, z zachowaniem starych receptur, jest podobny do kiszenia ogórków: dodaje się m.in. liście czarnej porzeczki (bogate w witaminę C) i liście dębowe (służące zachowaniu jędrności). Szparagi doskonale komponują się m.in. ze zrazami wieprzowymi, czy są świetnym dodatkiem do piwa. W 2009 r. za owe szparagi kiszone przyznano I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Gości, szczególnie rodziny z dziećmi, witają domowe zwierzęta: bażanty, króliki oraz kurki zielononóżki.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ