Agroturystyka
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska: Gospodarstwo Agroturystyczne „Wojciechówka”
„Wojciechówka” to gospodarstwo z tradycjami, przekazywane w rodzinie kolejnym pokoleniom. Nic dziwnego, że od 2010 roku jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
![źródło: https://www.sdk-wlkp.pl/444-wojciechowka.html](https://produkty-lokalne.pl/storage/m/7b65c55fae6d23a2671/760,0,0,wojciech_wka_4-950x400.jpg)
„Wojciechówka” Rozciąga się na powierzchni 28 ha (w tym 8 ha lasu). Stąd wywodzi się słynny szparag pakosławski. W ogóle głównym profilem produkcji są szparagi kiszone. Proces ich kiszenia, z zachowaniem starych receptur, jest podobny do kiszenia ogórków: dodaje się m.in. liście czarnej porzeczki (bogate w witaminę C) i liście dębowe (służące zachowaniu jędrności). Szparagi doskonale komponują się m.in. ze zrazami wieprzowymi, czy są świetnym dodatkiem do piwa. W 2009 r. za owe szparagi kiszone przyznano I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Gości, szczególnie rodziny z dziećmi, witają domowe zwierzęta: bażanty, króliki oraz kurki zielononóżki.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl