Polska
„Smaki Wielkopolski” z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego [Wideo]
W drugim odcinku cyklu „Smaki Wielkopolski” Krzysztof Czub autor programu odkrywa m.in. oleje z Grodziska Wielkopolskiego, czy wyjątkowe pierogi z Poznania. Producenci tych specjałów są członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
- Wielkopolska ma swoje regionalne produkty, które kształtują wigilijne i w ogóle świąteczne smaki. W najnowszym odcinku udajemy się do Grodziska Wielkopolskiego po oleje używane do pierogów, śledzia, czy kapusty z grzybami. Pokażemy jak się te oleje wytłacza, jak lepi dobre pierogi, przygotowuje świątecznego śledzia i karpia w szarym sosie. Będzie też dziczyzna i regionalne sery. Produkty pochodzą z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski – czytamy na stronie sdk-wlkp.pl.
Autor cyklu odwiedził Grodziską Olejarnię (Zakład Wytłaczania Oleju i Wyrobu Kitu OLEJARNIA – Krzysztof Gałkowski), która produkuje oleje sygnowane znakiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Właściciel zakładu Krzysztof Gałkowski przedstawił kulisy pracy i wytwarzania olejów w tym regionie.
Kolejną firmą na kulinarnej mapie Wielkopolski jest Pierogarnia Pierożak, która dzięki szerokiej gamie farszów i różnych rodzajów ciasta jest miejscem gdzie klienci sami łączą smaki, tworząc własne pierogi.
Krzysztof Czub będąc w Poznaniu zawitał także do restauracji Hacjenda, która opiera się na ponad 40-letniej tradycji. Jacek Blicharski, szef kuchni jak przygotowuje się potrawy z karpia i śledzia.
W odcinku poznajemy także produkty Marka Grądzkiego z firmy Sery Grądzkie. W gospodarstwie produkowane są sery kozie na bazie mleka pasteryzowanego, pochodzącego od kóz żywionych wyłącznie zielonką z własnych ekologicznych łąk, a zimą sianem oraz ześrutowanym ziarnem z własnej produkcji.
Na zakończenie filmu poznajemy wyborne produkty z dziczyzny firmy LASPOL. Firma specjalizuje się w pieczeniu dziczyzny w całości lub jej poszczególnych elementów.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl