Imprezy

Sukces Kaliskiego Festiwalu Smaków

2012-06-14 11:00:00 Jakub Chojak

Ponad 50 tysięcy osób odwiedziło tegoroczny Festiwal Smaków w Kaliszu. Wystawcy oraz organizatorzy są bardzo zadowoleni, gdyż po raz pierwszy w historii tej imprezy pojawiło się aż tak wielu zwiedzających i sympatyków. Niewątpliwie miała w tym także swój udział wspaniała pogoda.

Pogoda dopisała i w ciągu obu dni imprezy w parku pojawiło się naprawdę mnóstwo kaliszan i turystów. Można było skosztować naprawdę pysznych smakołyków kuchni regionalnej z Polski z zagranicy. W Parku była też przygotowana wspaniała przestrzeń dla dzieci, kobiet oraz miłośników literatury, a w rejonie Pagody odbyły się Dni Kultury Japońskiej.

Jedzenie to motyw przewodni imprezy w kaliskim Parku. Można było spróbować między innymi: słowackich i holenderskich serów (MARTIN i Heerhugooward), najlepszego piwa belgijskiego i słodyczy La Louviere oraz brytyjskich potraw regionalnych (Preston).

Niektóre z tych smakołyków, między innymi belagijskie czekoladki, można było wygrać w konkursach prowadzonych ze sceny głównej.

Na stoisku Preston, zaprzyjaźnionego z Kaliszem miasta, można było przekonać się jak smaczne sa angielskie słodycze.

Wśród wystawców były także nasze polskie i kaliskie firmy m.in. producenci win, soków, wędlin, serów, pieczywa i oczywiście andrutów kaliskich.

W parku – na scenie odbywały się imprezy i prezentacje lokalnych twórców, występy młodzieży śpiewającej i tańczącej.

 

Festiwal Smaków odbył się dzięki wsparciu z Programu Europa dla Obywateli Unii Europejskiej, gdyż w 2012 r. Biuro ds. Promocji Miasta i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miejskiego w Kaliszu przygotowało projekt pt. “Witamy w krainie błękitu – Unia Europejska”, który został uhonorowany unijnymi środkami. 
Sponsorami nagród byli między innymi Swing Cafe, Miasto Kalisz, przedstawiciele miasta La Louviere.

Duże brawa dla organizatorów imprezy. Widzieliśmy ich zaangażowanie i przejęcie czy wszystko się uda. Naszym zdaniem absolutnie się udało!

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ