Lokalność

Sześciu nowych członków w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.

2020-12-11 11:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl za https://warmia.mazury.pl

Trzy restauracje, pasieka oraz cukiernia, a także szkoła gastronomiczna zostały przyjęte na członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Stosowną decyzję podjął zarząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego 8 grudnia 2020 roku.

źródło: https://dziedzictwokulinarne.pl/
źródło: https://dziedzictwokulinarne.pl/

- Nasi przedsiębiorcy nie poddają się w trudnych warunkach pandemicznych i szukają innowacyjnych rozwiązań na prowadzenie działalności - mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin - Przystąpienie do sieci to atrakcyjna forma dotarcia do kolejnych odbiorców. To nie tylko promocja swojej oferty i całego regionu, ale także zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności, tak poszukiwanej w dobie szczególnej troski o zdrowie – dodaje.

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego 2004 roku, jako pierwszy w Polsce, przystąpił do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ należy 139 członków, którzy oferują produkty i potrawy podtrzymujące lokalną tradycję. Każdy członek jest opatrzony specjalnym logo.

Nowi członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ to:

  • Restauracja „Smaki Mazur”,
  • Smażalnia Pluski,
  • Pasieka na Wzgórzach Dylewskich – Truszczyński,
  • Cukiernia Lodziarnia Olszewscy,
  • Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy,
  • Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

 

 

Restauracja „Smaki Mazur”

Restauracja „Smaki Mazur”, ul. Adama Mickiewicza 11, 11-700 Mrągowo, e-mail: restauracja@restauracjasmakimazur.pl, www.restauracjasmakimazur.pl

 

Restauracja Smaki Mazur to obiekt położony w centrum Mrągowa, przy jeziorku Magistrackim i niedaleko jeziora Czos. Menu Restauracji Smaki Mazur prezentuje smaki dawnych Mazur, a potrawy przygotowywane są według tradycyjnych receptur. Wykorzystywane są tutaj skarby pobliskich lasów i jezior – głownie ryby, dziczyzna i grzyby. Restauracja zaprasza również na pierogi ze szczupaka, zupę grzybową z mazurskich kurek, stynkę, dzyndzałki warmińskie, karmuszkę, kartacze, placki gryczane w sosie z szyjek rakowych, roladę z jelenia i wiele innych dań. Właściciel obiektu jest jednocześnie szefem kuchni więc samodzielnie dogląda przygotowywanych potraw i używanych do nich składników.

 

Smażalnia Pluski

Smażalnia Pluski, ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski, e-mail: info@smazalniapluski.pl, www.smazalniapluski.pl

 

Restauracja SMAŻALNIA PLUSKI położona jest nad samym jeziorem w miejscowości Pluski. Kuchnia oparta jest o potrawy z ryb. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, począwszy od zup skończywszy na surówkach czy sosie czosnkowym. Ryby słodkowodne pozyskiwane są od lokalnych firm a przygotowywane w prosty sposób – na przykład lekko oprószone mąką i smażone na oleju rzepakowym. Podawane są tu trzy rodzaje zup rybnych: delikatny rosołek z sandacza z warzywami, aromatyczna zupa z sandacza z pomidorami i świeżą kolendrą oraz flaki z lina. Specjalnością obiektu są gołąbki z sosem koperkowym wykonane z liści młodej kapusty z delikatnym mięsem sandacza, czy lin w sosie śmietanowo – ogórkowym. Podawany jest tu również śledź z Powiśla w śmietanie z jabłkiem, w oleju z cebulką, a także sałatki śledziowe z ziemniakami oraz z buraczkami. Obiekt działa sezonowo.

 

Pasieka na Wzgórzach Dylewskich – Truszczyński

Pasieka na Wzgórzach Dylewskich – Truszczyński, ul. Żeromskiego 34, 14-260 Lubawa, e-mail: pasieka.truszczynski@gmail.com, www.facebook.com/pasieka.truszczynski

 

Pasieka położona jest na Wzgórzach Dylewskich. Jest to pasieka rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Istnienie Pasieki na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński sięga lat 50-tych. Właściciele obecnie posiadają około 60 pni pszczelich z czego połowa ma charakter stacjonarny, a druga połowa ma charakter wędrowny w promieniu około 30 km. Pasieka zajmuje się również pozyskiwaniem pyłku i propolisu.

 

Cukiernia Lodziarnia Olszewscy

Cukiernia Lodziarnia Olszewscy, ul. Młynarska 2, 13-100 Nidzica, ul. Młynarska 2, 13-100 Nidzica, www.facebook.com/CukierniaLodziarniaOlszewscy

 

Cukiernia Lodziarnia OLSZEWSCY to rodzinna firma, której korzenie sięgają 1954 roku. Założycielem firmy był Antoni Olszewski. Rozpoczął on swoją pracę w 1954 roku od wypieku bułek drożdżowych. Rok później rozpoczął produkcję pierwszych lodów tradycyjnych w regionie. Opierał on swoją produkcję na towarach pochodzących od lokalnych rolników. Jego receptury po dostosowaniu ich do dzisiejszych czasów wykorzystuje się do dziś. Cały asortyment produkowany jest w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do dnia dzisiejszego wszystkie wypieki drożdżowe produkowane są ręcznie. Według tradycyjnych receptur sporządzane są produkty z ciasta drożdżowego. Produkcją lodów zajmuje się osobiście właściciel firmy wykorzystując do nich owoce sezonowe.

 

Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy

Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy, ul. Zamkowa 2, 1-100 Nidzica, e-mail: biuro@zamek-nidzica.pl, https://zamek-nidzica.pl, www.facebook.com/restauracjazameknidzica

 

Restauracja mieści się w murach XIV-wiecznego zamku krzyżackiego. Piękna jest zarówno sama warownia jak i restauracja, której wystrój jest kompromisem pomiędzy realizacją potrzeb gości, a zachowaniem stylu i klimatu średniowiecznego zamczyska. Misją restauracji „ORDO” jest podtrzymanie tradycji kulinarnej związanej z miejscem, w którym prowadzi działalność gastronomiczną. Potrawy, które szefowa kuchni oferuje gościom bazują na starych książkach kucharskich oraz recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przywoływanie tradycji kulinarnej sprzed wieków ma pokazać gościom, że piękno Mazur można nie tylko zobaczyć, ale można je także poczuć. Właściciele mają świadomość, że uda się to zrobić tylko wtedy, gdy dania kulinarne, które tworzą będą się opierały na produktach o najwyższej jakości pochodzących z lokalnych gospodarstw rolnych.

Jednym z najważniejszych produktów, który wykorzystuje szefowa kuchni, jest ziemniak wyhodowany na polach zlokalizowanych na terenie Gminy Nidzica. Producentem tego ziemniaka jest Gospodarstwo Produkcji Rolnej „CENTRALA NASIENNA” Sp. z o.o. Nidzica. W menu jest wiele potraw, do przyrządzenia których wykorzystywane są ziemniaki z miejscowych upraw rolnych. Misją Restauracji jest udoskonalać i podejmować się nowych wyzwań jakimi jest wprowadzanie starodawnych mazurskich potraw w jeszcze lepszych smakach.

 

Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie

Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18, 12-100 Szczytno, e-mail: zs2szczytno@poczta.onet.pl, https://zs2.powiatszczycienski.pl, www.facebook.com/zs2szczytno

 

W Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie funkcjonuje stołówka szkolna. Wszystkie potrawy i wyroby cukiernicze przygotowuje się w sposób tradycyjny z uwzględnieniem wysokiej jakości surowców pochodzących od lokalnych producentów. Szczególną uwagę zwraca się na członków Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Stołówka szkolna umożliwia młodzieży i gościom poznanie dań kuchni polskiej i regionalnej poprzez serwowanie posiłków oraz świadczenie usług cateringowych. Stołówka szkolna oferuje catering. Spełnia on standardy najwyższej sztuki kulinarnej oraz profesjonalnej obsługi świadczonej, nie tylko w budynku szkoły, ale również w środowisku lokalnym. Potrawy serwowane w stołówce opierają się na oryginalnych, tradycyjnych recepturach. Menu zawiera wszystkie smaki Mazur, takie jak ziemniaki, grzyby czy też ryby. Uwzględnia się tu również sezonowość produkcji np. serwując latem pierogi z truskawkami czy jagodami a jesienią potrawy z darami lasu.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ