Lokale

Tawerna "Siwa Czapla"

2017-04-14 10:00:00 Jakub Chojak

Tawerna “Siwa Czapla” w Giżycku mieści się w drewnianym budynku z 1928 r. Jej wnętrze zaprojektowano tak, aby zachować jak najwięcej z atmosfery dawnych lat. Oryginalny strop i podłoga, łagodne oświetlenie oraz kominki stwarzają odpowiedni klimat dla spotkań biznesowych, towarzyskich, ale również dla rodzinnych obiadów i innych uroczystości.

W menu właściciele oferują dania kuchni polskiej i regionalnej, m.in. ryby smażone, ryby podawane w różnych sosach, naleśniki z kurkami. Goście mają możliwość zamawiania dań na wynos, dodatkowo tawerna organizuje zewnętrzny catering.

Obiekt, w którym mieści się tawerna wpisany został do rejestru zabytków województwa warmińsko-mazurskiego. Przed II wojną światową było tu schronisko młodzieżowe, natomiast po wojnie siedziba PTTK i klubu płetwonurków “Płetwal”. Od roku 2004 znajduje się w nim restauracja – “Tawerna Siwa Czapla”.

Tawerna jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur Powiśle. Właściciele byli również wielokrotnie wyróżniani w konkursach, m.in. pierwsze miejsce w rankingu tygodnika “Newsweek” na najlepszy wystrój, puchar burmistrza Giżycka w konkursie “Mazurski Przysmak”. Tawerna posiada certyfikat jakości starosty giżyckiego “Zdrowo, smacznie, regionalnie”.

Więcej informacji dowiecie się na: http://www.siwaczapla.pl/index.php

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ