Gastronomia

Tradycyjne smaki kaliskiego "GASTRONOMIKA"

2013-06-07 14:00:00 Jakub Chojak

Dzieje Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara “Rudego” to istotna część historii miasta Kalisza, której integralne ogniwo stanowią ludzie wychowani i wykształceni w murach słynnego Gastronomika. To znakomici kucharze, cukiernicy, kelnerzy, hotelarze, tak bardzo w naszym życiu niezbędni, a często zupełnie niedoceniani. Kaliski Festiwal Smaków jest okazją do zaprezentowania umiejętności uczniów i oferty usług Warsztatów Szkolnych.

Zespół Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara “Rudego” wrósł się w pejzaż miasta i stał się szkołą pokoleniową, w której naukę pobiera kilka osób z tej samej rodziny, tworząc klan absolwentów Gastronomika. Korzenie powstania szkoły sięgają roku 1947, wtedy rozpoczęli naukę pierwsi uczniowie Państwowej Szkoły Przysposobienia w Gospodarstwie Rodzinnym. W czasie swego 67-letniego istnienia placówka przeszła wiele przeobrażeń organizacyjnych, jednak wciąż cieszy się ogromną popularnością w środowisku.

Od roku 2011 funkcję dyrektora pełni Anna Piotrowska-Wągrocka. Obecnie szkoła kształci w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kelner, technik obsługi turystycznej, cukiernik , kucharz.

Szczególny rozdział w historii placówki odgrywają Warsztaty Szkolne jako integralna część szkoły o charakterze szkoleniowo-produkcyjnym. Wzorowa organizacja pracy, dyscyplina i dobra jakość produkcji budzą uznanie konsumentów, nadzoru pedagogicznego oraz gości – z kraju i zagranicy. Warsztaty organizują bankiety, przyjęcia okolicznościowe, świadczą usługi cateringowe na najwyższym poziomie, dostosowują się do życzeń zleceniodawców, pomagają w profesjonalny sposób przygotować i skomponować program wybranej uroczystości. Kierownik warsztatów, Karolina Kościuszko, z zaangażowaniem i niezwykłą starannością, dba o dekorację stołów, profesjonalną obsługę oraz różnorodny asortyment potraw z całym bogactwem smaków, kolorów i aromatów. Domowe ciasto, makaron, pierogi to wyroby firmowe, które cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców Kalisza i okolic.

Podczas tegorocznego IV Kaliskiego Festiwalu Smaków Warsztaty Szkolne po raz pierwszy zaprezentują swoją ofertę wyrobów cukierniczych, sporządzonych według tradycyjnych receptur, z naturalnymi surowcami, bez konserwantów i polepszaczy. Kaliszanie będą mieli okazję skosztować ciasteczka kruche, ciastka półfrancuskie serowe z jabłkiem, babeczki orzechowe, rogaliki z powidłami, rogale półfrancuskie. Podczas spacerów sobotnio- niedzielnych, w Parku Miejskim, będzie można wypić kawę i spróbować cukierniczych popisów uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego” w Kaliszu. Zapraszamy!

Kontakt: 
telefon: 62 764 15 29 
e-mail: zsg-hkalisz@wp.pl

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ