Polska

Trzech nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski

2021-04-02 09:38:49 Marcin Woźniak

Grono firm i producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski poszerzyła się o nowych członków. Decyzją Zarządu Województwa Wielkopolskiego z dnia 31 marca 2021 roku do grona członków dołączyły trzy firmy.

fot. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska
fot. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski cały czas się powiększa. 31 marca przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego docenieni zostali:

 

Gospodarstwo Rolne Michalak Ilona Przyzagrodowa Produkcja Sera SEROWNIA KUCHARY

Gospodarstwo rolne o powierzchni 130 ha o profilu działalności – hodowla bydła mlecznego. W 2019 roku uruchomiono przyzagrodową produkcję sera opartą na bazie wytwarzanego w gospodarstwie surowca – mleka. Wszystkie sery wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka pochodzącego od bydła mlecznego chowanego w gospodarstwie. Natomiast dodatkami są produkty lokalne oferowane w ramach sprzedaży RHD. Tradycyjna produkcja sera w tym gospodarstwie wiąże się z określonym rytuałem związanym z procedurą ogrzewania mleka.

 

Browar Gzub Katarzyna Staszewska

Nazwa – Browar Gzub nawiązuje do lokalności i gwary wielkopolskiej. Jest to rodzinny, mały, niezależny browar. Został założony na terenie gospodarstwa rolnego. Po 137 latach wznowili tradycje warzenia piwa. Do produkcji używają produktów najwyższej jakości – nie stosują cukrowych wypełniaczy, tylko: wodę, słód, chmiel i drożdże. Piwa nie są pasteryzowane ani mikrofiltrowane. Produkcja piwa odbywa się metodami nawiązującymi do historycznych sposobów warzenia piwa, bez wykorzystywania zbiorników ciśnieniowych.

 

Restauracja IMPULS Marzena Swora

Restauracja zlokalizowana jest na granicy województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Specjalnością kuchni są dania regionalne, staropolskie oraz myśliwskie. Wszystkie posiłki przyrządzane są ze starannie wyselekcjonowanych składników regionalnych, najwyższej jakości. Zdaniem właścicielki regionalną kuchnię należy kultywować. Posiadają własną hodowlę królika i karpia oraz własną wędzarnię.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ