Gastronomia

„Zaścianek Polski” - bogactwo smaków Mazowsza!

2016-03-13 12:00:00 Jakub Chojak

Restauracja „Zaścianek Polski” funkcjonuje w Siedlcach na lokalnym, rynku kulinarnym od 2006 roku. W 2007 roku restauracja została laureatem konkursu „Mikroprzedsiębiorca Roku 2007”. Specjalnością są dania kuchni regionalnej, takie jak: pierogi, pyzy, potrawy z wołowiny i jagnięciny.

Na początku otworzyłam w centrum miasta przy ul. Browarnej 3 bar obiadowy, czynny od poniedziałku do piątku. Z założenia mieliśmy serwować dania proste, typowo regionalne, zgodne ze starymi recepturami. Miało być jak za dawnych lat. Takie hasło nam towarzyszyło i było naszym mottem. Z czasem okazało się ,że w naszym mieście jest zapotrzebowanie na restaurację w takim regionalnym klimacie. Niedaleko znalazłam lokal i w styczniu 2007 roku otworzyłam już regionalną restaurację. Menu zostało opracowane na podstawie starych zapisków prababci i babci – tłumaczy Bożena Polak-Stojanova, właścicielka „Zaścianka Polskiego”.

Te dwa obiekty: bar i restauracja zainspirowały właścicielkę do otwarcia jesienią 2007 roku sklepu „Zdrowa Żywność”, w którym między innymi serwowane są wyroby garmażeryjne wykonywane przez kucharki z obu lokali. W 2010 roku firma przystąpiła do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, jednocześnie zasilając Społeczność Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Niektóre potrawy w karcie menu są promowane logiem sieci. Należą do nich: pierogi szlacheckie, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i leśnymi grzybami, kulebiak z kapustą , bęcwały, parowańce, placek drożdżowy z kruszonką, kruche ciasteczka ze skwarkami, bigos, kiszka ziemniaczana, żur staropolski i zrazy wołowe.

Produkty używane do potraw staramy się pozyskiwać z naszego terenu, współpracując z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Siedlcach. Dodatkowo w 2012 roku byłam jedną z trzech kobiet, które zapoczątkowały pierwszy na Wschodnim Mazowszu Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka – szlak Folkloru i Smaków Mazowsza. Dzięki tej inicjatywie promujemy nie tylko siebie, ale i nasz piękny region z miastem Siedlce. Na szlaku można nie tylko dobrze, zdrowo i pysznie zjeść, ale można tutaj także ciekawie spędzić czas. Muzeum Diecezjalne z jedynym w Polsce obrazem EL Greco "Ekstaza św. Franciszka, koncert na unikalnych osiemnastowiecznych organach Wagnera, czy słuchanie opowieści o księżnej Aleksandrze z Czartoryskich Ogińskiej to tylko część z dostępnych atrakcji – dodaje pani Bożena.

Przemierzanie Szlaku Kulinarnego to ciekawa eskapada turystyczna połączona z degustacją potraw i nalewek własnego wyrobu np. nalewka z cytryńca chińskiego. – Obecnie poszerzyliśmy naszą ofertę o warsztaty kulinarne, pogawędki o zdrowym stylu życia, jak również opowieści o dobrych produktach – kończy Bożena Polak-Stojanova.

Więcej o “Zaścianku Polski” dowiecie się na: http://zascianekpolski.eu/

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ