Żywność

Czerkieska mąka orkiszowa

2012-02-01 12:00:00 Jakub Chojak

Orkisz – najmodniejszy ostatnio typ mąki święci swe spożywcze triumfy w całym kraju. Mimo, iż obecnie orkisz uznawany jest za bardzo zdrowy, niegdyś klasyfikowano go jako najgorszej jakości produkt, uzywany do wypieku chleba.

Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną niegdyś w okresie Średniowiecza. Zboże ma małe wymagania glebowe i nawozowe, przy czym wspomaga odchudzanie oraz leczy cukrzycę. Stosowanie dieta orkiszowej obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega kamicy żółciowej i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Orkisz to gatunek zboża bardzo odporny na warunki klimatyczne i choroby, nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochrony roślin. Pierwszą miejscowością w kraju, gdzie doceniono jego fenomenalną przydatność, była wieś Jesień.

Jasień to miejscowość o długiej tradycji, niegdyś nosiła nazwę Czerkiesy, co miało ponoć związek z kaukaskim ludem zwanym Czerkiesami. W większości występują tu ziemie klasy VI, mimo to większość mieszkańców Jasienia, główne zyski finansowe czerpie z uprawy pól. W okolicy jest bardzo dużo lasów i źródełek, przepływa także rzeka Czarna. O czystości wody świadczą żyjące w niej bobry, raki, szczeżuje oraz małże wodne.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ