Soki

Dary natury – domowe syropy, soki i konfitury

2015-07-25 11:00:00 Jakub Chojak

W naszej ofercie znajdują się przede wszystkim soki i syropy oraz
konfitury z kwiatów i owoców. Jednak za najważniejszy produkt uważam syropy z owoców i kwiatów czarnego bzu. Od tego wszystko się zaczęło…
 – mówi nam Paweł Mazur, który wraz z rodziną w miejscowości Jaksonów pod Wrocławiem wytwarza domowe produkty o wyjątkowych właściwościach.

Dary natury w pełnym wymiarze funkcjonują na rynku od dwóch lat. Mały, ale nowoczesny zakład znajduje się ok. 20 km na południe od Wrocławia w miejscowości Jaksonów. Jest to obszar typowo rolniczy, pozbawiony ciężkiego przemysłu. Firma jest członkiem Dolnośląskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Tradycyjny przepis babci

Pomysł na biznes, którego flagowym produktem jest syrop z czarnego bzu, przyszedł naturalnie, a wszystko zaczęło się od babci pana Pawła Mazura: – W domu zawsze na półkach w spiżarni leżakowały soki i konfitury z rosnących w przydomowym ogrodzie owoców. Moja babcia dbała, aby w okresie jesienno-zimowym nie brakowało naturalnych i zdrowych przetworów. W tamtych latach często krzywiłem się na samą myśl o dawce syropu z czarnego bzu. Dzisiaj jednak uważam, że było to najlepsze zabezpieczenie przed różnymi infekcjami. Dlatego też, bazując na sprawdzonych i tradycyjnych przepisach mojej babci,a później także mamy, wytwarzamy naturalny i zdrowy syrop z owoców czarnego bzu – genezę powstania firmy przybliża Paweł Mazur.

Właśnie domowy sposób wytwarzania produktów „Darów Natury” wyróżnia je, spośród bogatej oferty innych producentów. Przepisy babci kontynuowała mama pana Pawła i do dziś sposób produkcji nie uległ zmianie. – Wszystkie czynności wykonujemy ręcznie, zwracając szczególną uwagę na wszelkie nieprawidłowości. Każdy owoc jest starannie przebierany, aby nasze produkty powstawały z jak najlepszego surowca. Każdy produkt wytwarzamy tak, jak gdyby miał znaleźć się w naszej domowej spiżarni – kontynuuje Mazur.

Poza produktami z czarnego bzu w ofercie firmy znajduje się również m.in. prawdziwy domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, którym pan Paweł wraz z rodzeństwem również byli raczeni w dzieciństwie podczas przeziębień.

Tylko naturalne produkty

Znakomita większość produktów „Darów natury” powstaje z owoców i kwiatów
uprawianych w gospodarstwie właścicieli, bez użycia chemii czy nawozów
sztucznych. Pomimo iż firma nie posiada certyfikatów EKO, to jednak jej produkty spełniają wymagania stawiane produktom ze znaczkiem EKO.

Staramy się, aby nasze produkty powstawały jak najszybciej od momentu
zbioru surowca. Rankiem zbieramy kwiaty lub owoce i w ciągu dnia wytwarzamy z nich gotowe soki lub konfitury. Jedynym stosowanym dodatkiem jest cukier, który w przepisach babcinych był od zawsze. W miarę rozwoju firmy sięgamy po inne zamienniki cukru, takie jak ksylitol, erytrytol czy naturalny miód
 – dodaje Paweł Mazur.

W pełni rodzinna produkcja

Głównym “szefem produkcji” oraz znawcą domowych receptur jest mama pana Pawła – Maria Mazur, która czuwa nad prawidłowymi proporcjami składników. To dzięki jej wiedzy i doświadczeniu, przepisy babci przetrwały i dziś można z nich korzystać. Za logistykę dostaw opakowań, innych produktów oraz pomoc w zbiorach odpowiada tata pana Pawła – Jerzy Mazur. On jest też głównym “konserwatorem” i smakoszem produktów.

Natomiast ja z żoną Małgorzatą zajmujemy się promocją produktów, wprowadzaniem nowych rozwiązań, jak zamienniki cukru oraz sprawami organizacyjno-prawnymi. Oczywiście, poza poszczególnymi funkcjami, wszyscy bierzemy udział w procesie wytwarzania naszych produktów – kończy Paweł Mazur.

Ostatnim etapem w procesie produkcji, jest kontrola przeprowadzana przez
seniorkę rodu – babcię Marię, która sprawdza, czy wszystkie produkty zostały wytworzone zgodnie z domową recepturą i czy w ogóle mogą nosić miano „domowy".

Docenieni przez ekspertów

Produkty „Darów natury” są doceniane i zdobywają różne nagrody i wyróżnienia.
Syrop z czarnego bzu doceniano w Prudniku, wielokrotnie podczas Festiwalu 4
Żywiołów oraz w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”,
gdzie firma otrzymała I nagrodę.

Więcej informacji o „Darach natury” i ich produktach znajdziecie: tutaj

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ