Hotele

Zabytkowy pałac pod Toruniem luksusowym hotelem

2015-12-08 10:00:00 Jakub Chojak

Pałac Romantyczny w Turznie koło Torunia wraz z otaczającym go Parkiem został wybudowany w II połowie XIX wieku. Gościli tu m.in. Fryderyk Chopin, Artur Zawisza Czarny czy gen. Józef Haller. Od 2012 r. pałac funkcjonuje jako czterogwiazdkowy hotel, a jego goście mogą m.in. skosztować wyjątkowej piersi z gęsi kołudzkiej w hotelowej restauracji.

Hotel czterogwiazdkowy Pałac Romantyczny w Turznie k. Torunia działa od 14.02.2012 r. Jest to zabytkowy obiekt położony 15 km od Torunia. Wcześniej pałac był ostoją patriotyzmy i polskiej tradycji. Obiekt w stylu eklektycznym w całości zaprojektował wybitny włoski architekt Henryk Marconi. Od zamierzchłych czasów zamieszkiwały go znamienite polskie rody.

Gościły tu takie osobistości, jak: Fryderyk Chopin, Artur Zawisza Czarny, gen. Józef Haller. Po zakończeniu II wojny światowej, w 1947 r., budynki Pałacu zaadaptowano na szkołę powszechną, która funkcjonowała do 2006 r. W 2007 r. zabytkowy Pałac wraz z otaczającym go parkiem został zakupiony przez obecnych właścicieli, którzy zmienili jego funkcję na hotelową. 14 lutego 2012 r. w Święto Zakochanych nastąpiło uroczyste otwarcie kompleksu hotelowo –konferencyjnego pod nazwą Pałac Romantyczny w Turznie. Twarzą niedawno otwartego hotelu jest prywatny inwestor – Rafał Predenkiewicz.

Hotel to idealne miejsce na romantyczny weekend, wesele, szkolenia, konferencje. Do dyspozycji Gości są m.in.: restauracja, lobby bar, SPA, korty tenisowe, 16 ha angielskiego parku. Obiekt na dzień dzisiejszy posiada 48 luksusowych pokoi 1,2,3-os. oraz 3 apartamenty o pałacowych wnętrzach dla ok. 120 gości. W maju 2017 r. oddanych zostanie kolejnych kilkanaście pokoi oraz basen – mówi Katarzyna Błaszczak.

Oprócz wszystkich tych funkcji właściciele hotelu są szczególnie dumni dań serwowanych przez hotelową restaurację, w tym z piersi z gęsi kołudzkiej podawanej w dwóch różnych wersjach: z sosem żurawinowym, serwowanej na musie jabłkowym z Calvadosem, z dodatkiem grillowanych batatów lub podawanej w aromacie rozmarynu i czosnku, serwowanej na sosie z polskich owoców suszonych, w towarzystwie pierogów nadziewanych czerwoną kapustą i żurawiną.

Pierś z gęsi jest przygotowywana w tradycyjny sposób, czyli podsmażana, a następnie „dochodzi” w tradycyjnym piecu, by była miękka i jednocześnie na wierzchu chrupiąca. Czerwona kapusta zamknięta w otulinie ciasta pierogowego też stanowi nietypowy dodatek.

Hotelowa restauracja ponadto oferuje również Carpaccio z wędzonej gęsi kołudzkiej aromatyzowane oliwą ziołową, w połączeniu z sosem żurawinowym, winogronem i rukolą, posypane długo dojrzewającym polskim serem Bursztyn, tatar z gęsi z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego i marynowanych grzybków, tradycyjną czerninę kujawską z kładzionymi kluseczkami i suszonymi owocami oraz gęsinę w 5 odsłonach.

Ponadto produkujemy pałacowe wyroby garmażeryjne na bazie gęsiny kołudzkiej: m.in. smalec, pasztety z różnymi dodatkami, które sprzedajemy lub rozdajemy, jako suweniry – kończy Katarzyna Błaszczak.

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ