Lokale

Karczma Berta – tradycyjna kuchnia warmińska

2021-01-02 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Karczma znajduje się w starej ponad 200-letniej chacie warmińskiej w Świętej Lipce na pograniczu Warmii i Mazur. Swoją nazwę zawdzięcza jednej z właścicielek tego domu ( w chacie mieszkały cztery rodziny - stąd cztery paleniska po jednym dla każdej z rodzin) - Bercie - której portret wisi w sali z barem.

Karczma Berta
Karczma Berta

- Karczma Berta to ponad 200-letnia chata, w której odnajdziesz spokój i najesz się do syta. Jest świeżo - codziennie od rana przygotowujemy dla Ciebie posiłki własnymi rękami. Jest smacznie - pierogi z wołowiną mają niepowtarzalny smak, a rosół z pielmieni zawsze jest dobrze przyprawiony. Jest także spokojnie - Karczma schowana jest na uboczu, a mimo tego blisko od nas do Sanktuarium – czytamy na stronie http://www.karczmaberta.com.pl/

Karczmę stworzyła rodzina Kaczorowskich z miłości do historii i dobrego jedzenia:

  • Wojtek - założyciel i właściciel. Szef kuchni, który wymyślił przepisy na farsze do pierogów, pielmieni i stworzył jeden z najlepszych rosołów w Polsce
  • Karolina - współzałożycielka. Zajmuje się dekoracją stołów, sal i doglądaniem gości
  • Waldemar - to on wyremontował Bertę i zebrał wszystkie sprzęty. Miłośnik historii - wie o regionie (prawie)wszystko
  • Wiesława - dzięki jej sprawnym rękom możemy jeść tak wspaniały makaron, kluchy czy ciasta. Niebo w gębie!

- Karczma to nie tylko jadło, ale także noclegi, imprezy okolicznościowe, możliwość zorganizowania grilla, czy spotkania autorskiego. Każdy miłośnik historii i regionu znajdzie tu coś dla siebie. Zajrzyj do nas i zobacz, jak było tutaj kiedyś - chętnie opowiemy Ci i o Bercie czy Mikołaju. Wstąp w nasze progi! Wszystkie dania w Karczmie robione są własnoręcznie na miejscu – zachęcają właściciele lokalu.

Co możemy zjeść w Karczmie Berta? Specjalnością Berty są kartacze z mięsem z przepisu babci Janiny z Litwy. Pysznie smakują z surówką ze świeżej kapusty. W Karczmie serwowane są także kluchy warmińskie, plince ze śmietaną, świeżonka z regionalnym pieczywem czy glónek (pajda chleba) ze smalcem i ogórkiem. Dwa ostatnie dania nie są dla osób na diecie - to na prawdę pyszne ale tłuste dania. - Słyniemy także z pysznych pierogów, w których jest bardzo cienkie ciasto a farsz jest najważniejszy: z wołowiną, ruskie ze skwarkami czy z twarogiem na słodko – informują właściciele Karczmy Berta - Codziennie jest świeży rosół, który podajemy albo z domowym makaronem albo z pielmieni (małe pierożki z wołowiną) i łyżką śmietany i natką . Dla wielbicieli innych zup - codziennie gotowana jest świeża zupa dnia – dodają.

Na deser możemy zjeść kuch - świeżo pieczone ciasto. Napoje w większości również wykonywane są przez Karczmę: kompot z owoców albo z kwiatu czarnego bzu lub mniszka lekarskiego. Dla piwoszy w karcie znajdziemy wspaniałe piwa regionalne z Browaru Kormoran, a dla kierowców - podpiwek lub kwas chlebowy z Litwy.

 

Karczma Berta

Święta Lipka 23

11-440 Reszel

kontakt@karczmaberta.com.pl

http://www.karczmaberta.com.pl/

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ