Żywność
Królowa owoców. Pachnąca, soczysta, słodka truskawka
Trochę kazały na siebie poczekać, ale już są i jak zawsze smakują obłędnie. Pachnące, soczyste, słodkie i we wszystkich odcieniach czerwieni. Doskonale smakują solo. Tworzą idealne duety z ciastami, lodami i innymi owocami. Dopełniają dania wytrawne. Nadają się na przetwory. Truskawka to owoc idealny. Jedzmy do syta, bo sezon niestety trwa wyjątkowo krótko.
Przełom wiosny i początek lata należy do truskawek. Pierwsze smakują wyjątkowo i za tym smakiem, za tym pierwszym kęsem czekamy cały następny rok. Kiedy pojawiają się na targowiskach i przydomowej sprzedaży u hodowców każdy łasuch czuje podekscytowanie. Najpopularniejszy z letnich owoców ma nawet swój pomnik.
https://korycin.pl/odkryj-korycin/kraina-truskawki/
Nieprzypadkowo nazywana jest królową owoców, chociaż szypułka przypomina koronę to o tytule decydują smak, możliwość wykorzystania w kuchni i kosmetyce a może nawet miejsce wyhodowania pierwszych truskawek. Najprawdopodobniej truskawki zawdzięczamy wersalskiemu botanikowi, który skrzyżował ze sobą dwie odmiany poziomek.
https://www.zywnosc.com.pl/wiemy-o-truskawkach/
W krótkim, trwającym zaledwie kilka tygodni sezonie, wielbiciele truskawek mogą zjeść ich naprawdę dużo. I w sumie zastąpić swoje menu właśnie nimi lub wpleść owoce do każdego możliwego dania. A warto, nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości truskawek.
Przede wszystkim mają niewiele kalorii a są wyjątkowo sycące. W 100 gramach jest około 30 kcal. Przy tym wszystkim składają się przede wszystkim z wody więc gaszą pragnienie w upalne dni i działają moczopędnie. Mają sporo błonnika, który daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Truskawki to bomba związków odżywczych. Sporo w nich kwasu foliowego, niezbędnego przede wszystkim kobietom w ciąży. Mają też żelazo, wapń, potas i przeciwutleniacze. Oferują również dawkę witaminy C – wspomaga odporność, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, a także K – odpowiada za krzepnięcie krwi, wspomaga układ sercowo – naczyniowy, zapobiega nowotworom oraz utrzymuje odpowiednią ilości wapnia w organizmie.
Truskawki mają swoje święto. I zawsze towarzyszą mu konkursy na danie, w roli głównej z truskawką. Takie odbywa się w Buczku w województwie łódzkim.
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/20-krajowe-%C5%9Bwi%C4%99to-truskawki-w-buczku
Jedźcie. W każdej postaci. I pamiętajcie, że jadalna jest także szypułka.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl