Polska

Lista produktów regionalnych – ser bałtycki

2021-12-10 12:03:26 redakcja@produkty-lokalne.pl za gov.pl

Region województwa zachodniopomorskiego był kojarzony głównie z przemysłem okrętowym i rolnictwem. Obecnie, na tym terenie rozwinęły się różne sektory gospodarki, w tym przemysł mleczarski. Jedną z tych przemian było wprowadzenie receptury na ser bałtycki, który dziś króluje na lokalnym rynku.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Ser żółty pełnotłusty znany pod nazwą „Ser bałtycki” należy do serów podpuszczkowych. Ma kształt bloku, a na przekroju widoczne są liczne drobne oczka. Blok o wadze 2,5-3,0 kg posiada lekko wypukłe boki i zaokrąglone krawędzie.

Receptura jego wytwarzania powstała w latach 70. XX w. Mimo, że od wytworzenia pierwszego kawałka sera bałtyckiego minęło już 41 lat, jego skład i wymagania, jakie muszą spełniać surowce stosowane przy jego wyrobie, pozostają niezmienne od lat.

Tak jak przed laty, główną bazę sera bałtyckiego stanowi mleko krowie kupowane od rodzimych rolników, dzięki któremu walory smakowe i odżywcze sera decydują o jego rosnącej popularności wśród mieszkańców województwa zachodniopomorskiego. Smak sera jest łagodny, ale jednocześnie lekko kwaśny. W starszych serach może być trochę bardziej pikantny.

Jego niepowtarzalny i niezmieniony od lat smak doceniło m.in. jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznając temu produktowi I nagrodę w kategorii produktów mlecznych.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ