Polska

Lista produktów tradycyjnych - Chleb żytni domowy z Pomocnego

2022-05-27 12:40:58 red za gov.pl

Chleb żytni domowy z Pomocnego w lutym 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych z województwa dolnośląskiego.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Do produkcji i wypieku chleba używano surowców z własnych upraw i hodowli. Chleb żytni domowy z Pomocnego charakteryzuje tradycyjna metoda wytwarzania oparta na zastosowaniu naturalnego zakwasu chlebowego, mąki żytniej oraz serwatki, która jest istotnym jego składnikiem. Serwatka oprócz właściwości zdrowotnych przedłuża również świeżość chleba i nadaje mu lekko kwaskowy smak.

Kolejną cechą wyróżniającą chleb jest specyficzny smak i aromat, który zawdzięcza wypiekowi w piecu chlebowym opalanym drewnem dębowym. Dzięki długiemu okresowi wyrabiania ciasta (wyrabianie musi trwać, co najmniej pół godziny), miąższ chleba jest elastyczny o drobnej i równomiernej porowatości, a skórka miękka i szorstka.

Chleb posypywany jest makiem, słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką, co również nadaje mu charakterystycznego smaku. Chleb żytni domowy z Pomocnego prezentowany jest na licznych imprezach, tj. targi, dożynki, festyny, dzięki czemu stał się znany na całym Dolnym Śląsku. Dzięki tradycyjnej recepturze i naturalnym składnikom chleb cieszy się dużym powodzeniem na Ekojarmarkach, odbywających się regularnie we Wrocławiu, a także prezentowany jest corocznie na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworze. Chleb wzbudza zawsze zachwyt wśród konsumentów swoim smakiem i aromatem.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ