Polska
Lista produktów tradycyjnych: „Karniowickie szarpańce”.
W listopadzie 2021 roku na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane „karniowickie szarpańce”.
Na początku XX wieku, na terenach powiatu chrzanowskiego, gospodarze uprawiali różnego rodzaju zboża oraz hodowali zwierzęta, dzięki czemu mieszkańcom nie brakowało dostępu do podstawowych składników spożywczych. W tamtych czasach mąka, mleko oraz jajka należały do produktów, których nigdy nie brakowało w kuchni. Choć gospodynie miały pod ręką niezbędne produkty, musiały wykazać się nie lada pomysłowością, aby wyżywić rodzinę.
Każda gospodyni w sobotę rozpalała chlebowy piec, wkładała do niego sześć bochenków, które miały wystarczyć na cały tydzień. Po upieczeniu chlebów, do pieca wkładano cztery brytfanki ciasta drożdżowego. Sobotnie wypieki zajmowały sporo czasu, a w oczekiwaniu na nie domownicy robili się głodni. W celu zaspokojenia ich głodu gospodyni brała trochę zaczynu na ciasto, dolewała do niego mleka oraz dosypywała mąki, a następnie wyrabiała całość kopyścią. W kolejnym etapie przy użyciu łyżki uszarpywała po odrobinie gotowego ciasta, wrzucając je na rozgrzany w rondlu olej. Gdy małe, poszarpane kulki były gotowe gospodyni podawała je rodzinie z mlekiem, uprzednio posypując cukrem lub polewając miodem.
Przepis na karniowickie szarpańce przekazywany był przez pokolenia matki swoim córkom i do dnia dzisiejszego według tej samej receptury są wykonywane przez tutejsze gospodynie. Dzięki temu smak i zapach tego dania nie uległ zmianie na przestrzeni lat. Karniowickie szarpańce stały się popularnym daniem szybkim, przygotowywanym w dni powszednie, zazwyczaj na drugie danie lub w porze obiadowej dla gospodarzy wracających z pracy w polu.
Nazwa karniowickie szarpańce nawiązuje do specyficznego wyglądu - kulki o nieregularnym kształcie, sprawiające wrażenie poszarpanych.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl