Polska

Lista produktów tradycyjnych: „Karniowickie szarpańce”.

2023-04-03 10:30:00 red za gov.pl

W listopadzie 2021 roku na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane „karniowickie szarpańce”.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Na początku XX wieku, na terenach powiatu chrzanowskiego, gospodarze uprawiali różnego rodzaju zboża oraz hodowali zwierzęta, dzięki czemu mieszkańcom nie brakowało dostępu do podstawowych składników spożywczych. W tamtych czasach mąka, mleko oraz jajka należały do produktów, których nigdy nie brakowało w kuchni. Choć gospodynie miały pod ręką niezbędne produkty, musiały wykazać się nie lada pomysłowością, aby wyżywić rodzinę.

Każda gospodyni w sobotę rozpalała chlebowy piec, wkładała do niego sześć bochenków, które miały wystarczyć na cały tydzień. Po upieczeniu chlebów, do pieca wkładano cztery brytfanki ciasta drożdżowego. Sobotnie wypieki zajmowały sporo czasu, a w oczekiwaniu na nie domownicy robili się głodni. W celu zaspokojenia ich głodu gospodyni brała trochę zaczynu na ciasto, dolewała do niego mleka oraz dosypywała mąki, a następnie wyrabiała całość kopyścią. W kolejnym etapie przy użyciu łyżki uszarpywała po odrobinie gotowego ciasta, wrzucając je na rozgrzany w rondlu olej. Gdy małe, poszarpane kulki były gotowe gospodyni podawała je rodzinie z mlekiem, uprzednio posypując cukrem lub polewając miodem.

Przepis na karniowickie szarpańce przekazywany był przez pokolenia matki swoim córkom i do dnia dzisiejszego według tej samej receptury są wykonywane przez tutejsze gospodynie. Dzięki temu smak i zapach tego dania nie uległ zmianie na przestrzeni lat. Karniowickie szarpańce stały się popularnym daniem szybkim, przygotowywanym w dni powszednie, zazwyczaj na drugie danie lub w porze obiadowej dla gospodarzy wracających z pracy w polu.

Nazwa karniowickie szarpańce nawiązuje do specyficznego wyglądu - kulki o nieregularnym kształcie, sprawiające wrażenie poszarpanych. 

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ