Polska

Lista produktów tradycyjnych: "Kluski rozgarnywane"

2023-04-01 10:30:00 red

W listopadzie 2021 roku na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane "Kluski rozgarnywane".

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Kluski rozgarnywane były jednym z podstawowych dań w góralskiej kuchni, jedzone głównie na śniadanie, chociaż w niektórych rodzinach serwowano je także na kolację. W latach 70. XX wieku kluski rozgarnywane były popularnym daniem na obiad. Dziś wciąż cieszą się uznaniem i są chętnie przygotowywane w wielu domach.

Przygotowanie klusek rozgarnywanych jest bardzo proste. Mąkę razową wsypuje się do wrzącej wody i mieszając łyżką, uzyskuje gęstą i jednolitą konsystencję. Masa jest przekładana do miski, a następnie łyżką rozgarniana na brzegach naczynia, tworząc przy tym dołek. Do tego dołka dodaje się omastę, która może być przygotowana na wiele różnych sposobów, w zależności od tradycji rodzinnych lub indywidualnych preferencji.

Jako omastę do klusek rozgarnywanych najczęściej używano stopionego masła, słodkiej śmietanki, mleka lub cukru. W zależności od dostępności produktów, do omasty z mleka lub śmietanki dodawano zagotowaną pokruszoną bryndzę, stopioną słoninę lub skwarki. Najbardziej popularną omastą była ta na bazie żółtka wrzuconego na gorące mleko z masłem, z której po chwili energicznego mieszania powstawała gęsta jednolita masa.

Omasty mogły być dodawane naprzemiennie w trakcie jednego posiłku, a w niektórych domach kluski rozgarniane zjadało się zalane żurem, kwaśnicą lub rosołem. Na terenie zagórzańskim kluski rozgarnywane nazywane są sapką i w wielu domach spożywa się je do dziś.

Kluski rozgarnywane to potrawa bardzo prostych składników i przygotowania, ale pełna smaku i tradycji. To danie idealne dla miłośników kuchni regionalnej i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ