Polska

Lista produktów tradycyjnych: "Ryba w zalewie po kujawsku"

2023-06-09 14:50:06 red za gov.pl

W maju 2023 roku na listę produktów tradycyjnych została wpisana "Ryba w zalewie po kujawsku".

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Kujawy to region, gdzie ryby były urozmaiceniem w chłopskim menu, zwłaszcza tam gdzie był dostęp do wody. Zasobna w różnorodne ryby była zarówno Wisła, przepływająca przez Kujawy, jak i mniejsze rzeki, jeziora oraz stawy. Pola bez melioracji obfitowały w nadmiar wody, która gromadziła się we wszystkich zagłębieniach, a te często były zarybiane. W ten sposób kiedyś każde gospodarstwo miało dostęp do swoich ryb.

Jedną ze starszych metod konserwacji ryb było „kładzenie w ocet”, czyli poddawanie ryb działaniu marynaty sporządzonej z octu, wody i przypraw takich jak ziele angielskie czy liść laurowy. Ryba w zalewie octowej to w niektórych rejonach Kujaw (np. okolice Kruszwicy) potrawa nierozerwalnie złączona z wieczerzą wigilijną, co potwierdzają badania przeprowadzone przez Dorotę Kalinowską – etnografa Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.

Ryba w zalewie po kujawsku została wyróżniona w podkategorii: produkty i przetwory z ryb, podczas wojewódzkiego finału konkursu: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Minikowie w 2022 r.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ