Polska

Lista Produktów Tradycyjnych - "Ser twarogowy z siary"

2021-10-19 14:35:39 red za gov.pl

„Ser twarogowy z siary” to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2017 roku.

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Dla mieszkańców powiatu rawskiego dużą rolę w codziennym żywieniu odgrywało mleko i jego przetwory. Z uwagi na fakt, że niemalże w każdym gospodarstwie utrzymywano krowę, z pozyskiwanego mleka wyrabiano sery, w tym cieszący się bardzo dużą popularnością ser twarogowy z siary. „Wyroby z mleka były podstawą wyżywienia rodziny. Gdy była siara robiłam ser z siary lub kluski” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcem powiatu rawskiego).

Do produkcji tego sera wykorzystywana była siara pozyskana z pierwszego udoju zaraz po wycieleniu. Siara pochodziła wyłącznie z własnych gospodarstw, a produkowany z niej ser, z uwagi na jej ograniczoną ilość wytwarzany był jedynie dla zaspokojenia potrzeb rodziny. „Gdy miałam krowę robiłam taki ser, powiedziała mi jak się robi sąsiadka. Jedliśmy go z kminkiem. Był prawie pomarańczowy” (Wywiady przeprowadzone z mieszkańcami powiatu rawskiego).

Smak sera różni się w zależności od dodanych przypraw. „Jadło się ze szczypiorkiem lub na słodko z ryżem” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcem Sadkowic). Najlepiej smakował wiosną i latem, kiedy to krowy pasły się na pastwiskach, dzięki czemu siara pozyskiwana z doju ma wyjątkowy smak i zapach. W obecnych czasach nieliczni wiedzą, że ser można wytwarzać z półproduktu zwierzęcego jakim jest siara. Jednak tradycja wytwarzania tego sera, a także produktów z jego dodatkiem (pierogi, kluski, ciasta) jest nadal żywa i przekazywana z pokolenia na pokolenie przez mieszkańców powiatu rawskiego.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ