Polska
Lista produktów tradycyjnych - Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic
Ludność zamieszkująca Pomorze Zachodnie od zawsze zajmowała się chowem trzody chlewnej. Zwierzęta te stanowiły jedno z podstawowych źródeł mięsa, z którego przygotowywano wyroby wędliniarskie. Jednym z najbardziej znanych produktów z tamtych terenów jest udziec wieprzowy z Przelewic.
Na terenie Pyrzyc, w tym również pobliskiej wsi – Przelewice, tradycja wyrobu różnych wędlin przetrwała do czasów nam współczesnych. Na Pomorze Zachodnie przepis na ten produkt przywieziony został z okolic Wielunia.
Aby odpowiednio przygotować udziec wieprzowy, w pierwszej kolejności należy zapeklować surowiec. Mięso moczy się w zalewie przez około 30-40 dni. Jest to bardzo ważny proces, podczas którego mięso nabiera charakterystycznego, wyrazistego smaku i zapachu. Po wyciągnięciu z zalewy szynka podwieszona zostaje na haku, na którym obsycha na wolnym powietrzu przez 24 godziny.
Pierwsze wędzenie odbywa się w dymie z drewna olchowego. Poprzez wędzenie w drewnie olchowym mięso nabiera delikatnego aromatu, a na zewnątrz naturalnego ciemnożółtego do jasnobrązowego koloru. Kolejne wędzenie to wędzenie w dymie z drewna śliwkowego, dzięki czemu nabiera delikatnej, owocowej słodkości, lekkiego aromatycznego zapachu i pięknego połysku.
Smak wędzonego udźca z delikatną owocową nutą pochodzącą z dymu drewna śliwkowego znany jest nie tylko lokalnej społeczności pyrzyckiej, ale poprzez udział w licznych targach, wystawach i konkursach, także innym mieszkańcom województwa zachodniopomorskiego. W 2013 roku został zaprezentowany w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, gdzie zdobył I miejsce w kategorii produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego. W 2016 roku uzyskał również nominację do wyróżnienia „Perła 2016”.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl