Lokalność

Miejsca w Polsce, które trzeba zobaczyć: Młyn Hilberta w Dzierżoniowie

2020-11-18 11:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Chcesz się przenieść o blisko sto lat wstecz? Ciekawi Cię jak kiedyś wyrabiano mąkę? Jeśli tak, to koniecznie musisz odwiedzić Młyn Hilberta w Dzierżoniowie!

fot. MW
fot. MW

Początki Młyna w Dzierżoniowie sięgają 1837 roku, kiedy Carl Hilbert założył młyn w Bielawie, który następnie przeniósł do Dzierżoniowa wykupując budynek po starej farbiarni. -Młyn powstał w latach 40-tych XIX wieku. Został zbudowany i był prowadzony do II wojny światowej przez członków rodziny Hilbert. W latach trzydziestych XX wieku Młyn został rozbudowany i znacznie unowocześniony. Wyposażony został w napęd elektryczny. Należał do największych tego typu na Dolnym Śląsku. Po II wojnie światowej przez pierwsze 10 lat był w zarządzie Armii Czerwonej, a następnie użytkowany przez zmieniające się przedsiębiorstwa państwowe. Bez modernizacji i istotnych zmian w wyposażeniu pracował do końca 2016 roku. Zachował się w pełni kompletny, obrazujący poziom rozwoju techniki młynarskiej z lat trzydziestych XX wieku – czytamy na stronie https://www.muzeatechniki.pl/obiekty/mlyn-hilberta/

Młyn Hilberta nie produkuje już mąki, jednak dzięki pasjonatom dziś możemy obejrzeć unikatowe maszyny i przede wszystkim dowiedzieć się jak pracowali kiedyś młynarze, jaki był proces produkcji mąki krok po kroku.

 

Młyn Hilberta

ul. Batalionów Chłopskich 11

58-200 Dzierżoniów

+48 885 204 500

+48 697 977 921

biuro@muzeatechniki.pl

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ