Polska
Nie wyrzucaj! Wykorzystaj!
Czerstwy chleb? - zrób grzankę. Wczorajsza sałatka? zrób zapiekankę, dodaj do zupy lub sosu, a owoce zapiecz jako deser lub podsmaż, będzie konfitura albo zamroź. Większość jedzenia można poddać łatwej obróbce. Tak by wykorzystać każdy okruszek. Niestety o tej prostej zasadzie zapominamy i wyrzucamy do śmietnika. Cierpią nasze portfele, cierpi środowisko. A zasady są proste, kupuj mniej, przyrządzaj mniejsze porcje, a jeśli coś zostanie pomyśl jak produkt lub danie przerobić.
Marnowanie żywności to jeden z największych problemów krajów rozwiniętych. Część wyprodukowanego pożywienia w ogóle nie trafia na nasze stoły. Statystyki pokazują, że każdego roku w Polsce wyrzucamy około 10 milionów ton pożywienia. W Międzynarodowym Dniu Walki z Marnowaniem Jedzenia warto przypomnieć sobie proste zasady, które stosowały nasze babcie w swojej tradycyjnej kuchni. Wszystko można wykorzystać.
https://produkty-lokalne.pl/odrobina-fantazji-i-nic-sie-nie-zmarnuje-ksiazka-kucharska-dla-tych-ktorzy-kupuja-za-duzo-ale-nie-chca-wyrzucac-jedzenia,725
Dlatego najważniejsze jest planowanie zakupów. Mniej w koszyku, to mniej produktów, które się przeterminują. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa i owoce oraz przetwory mleczne. W ten sposób tracimy około 3 tysięcy złotych rocznie. Spore obciążenie dla portfela. I dla środowiska.
Z drugiej strony 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie. Najczęściej to podopieczni różnego rodzaju organizacji, które też badają zachowania konsumentów. Z raportu dla Federacji Banków Żywności wynika, że w ostatnim roku sporo z nas zmieniło nawyki żywieniowe.
https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Pandemia_Badania_McCormick_FPBZ_2020.pdf
W październiku obchodzimy Światowy Dzień Żywności
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl