Polska

Osiem firm dołączyło do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie

2021-02-18 14:00:00 redakcja@produkty-lokalne.pl za dziedzictwokulinarne.opolskie.pl

18 lutego 2021 roku osiem firm dołączyło do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Podczas spotkania Członek Zarządu Województwa Opolskiego Antoni Konopka przekazał certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w sieci. Firmy otrzymały certyfikaty oraz emaliowany szyld potwierdzający przynależność do Sieci.

fot. dziedzictwokulinarne.opolskie.pl
fot. dziedzictwokulinarne.opolskie.pl

- Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenia „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie” - czytamy na stronie Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego

 

Nowi członkowie Sieci to:

  • Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Rolne (Kamienisko). Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie zgłasza: syrop z kwiatów lawendy lekarskiej, syrop z płatków róży stulistnej, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
  • Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień). Do sieci DKO zgłasza: tort bezowy, sernik opolski.
  • Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby). Do sieci DKO zgłasza: roladka z karpia na puree z kalafiora i z burakami z pomarańczą, tradycyjny żurek na maślance, tradycyjna rolada śląska w sosie pieczeniowym z modrą kapustą, pierożki z serem kozim.
  • Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka (Walce). Do sieci DKO zgłasza: „modziki”- młode gołębie, „kramliki” kompot ze starej odmiany jabłek, „szwestki” – kompot i dżemy ze śliwek starej odmiany, „zemfy”- pikle z ogórków
  • Restauracja REGIUS (Opole). Do sieci DKO zgłasza: kaczka pieczona hrabiego, pstrąg pieczony z pieca
  • Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice). Do sieci DKO zgłasza: wino białe Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvigner Gris, Siegerrebe, wino czerwone i różowe: Cabernet Cortis, Rondo oraz Regent.
  • PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz , Gospoda i Masarnia Mróz z Kadłuba. Do sieci DKO zgłasza: kiełbasa wiejska czosnkowa, kiełbasa śląska.
  • Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice). Do sieci DKO zgłasza: deska młynarza ze swojskimi wędlinami i serami, opolska rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ