Polska
Osiem firm dołączyło do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
18 lutego 2021 roku osiem firm dołączyło do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Podczas spotkania Członek Zarządu Województwa Opolskiego Antoni Konopka przekazał certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w sieci. Firmy otrzymały certyfikaty oraz emaliowany szyld potwierdzający przynależność do Sieci.
- Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenia „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie” - czytamy na stronie Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego
Nowi członkowie Sieci to:
- Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Rolne (Kamienisko). Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie zgłasza: syrop z kwiatów lawendy lekarskiej, syrop z płatków róży stulistnej, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
- Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień). Do sieci DKO zgłasza: tort bezowy, sernik opolski.
- Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby). Do sieci DKO zgłasza: roladka z karpia na puree z kalafiora i z burakami z pomarańczą, tradycyjny żurek na maślance, tradycyjna rolada śląska w sosie pieczeniowym z modrą kapustą, pierożki z serem kozim.
- Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka (Walce). Do sieci DKO zgłasza: „modziki”- młode gołębie, „kramliki” kompot ze starej odmiany jabłek, „szwestki” – kompot i dżemy ze śliwek starej odmiany, „zemfy”- pikle z ogórków
- Restauracja REGIUS (Opole). Do sieci DKO zgłasza: kaczka pieczona hrabiego, pstrąg pieczony z pieca
- Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice). Do sieci DKO zgłasza: wino białe Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvigner Gris, Siegerrebe, wino czerwone i różowe: Cabernet Cortis, Rondo oraz Regent.
- PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz , Gospoda i Masarnia Mróz z Kadłuba. Do sieci DKO zgłasza: kiełbasa wiejska czosnkowa, kiełbasa śląska.
- Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice). Do sieci DKO zgłasza: deska młynarza ze swojskimi wędlinami i serami, opolska rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl