Polska

Palcówka biebrzańska - tradycyjna kiełbasa z Podlasia

2023-04-19 15:36:14 red za gov.pl

W kwietniu 2023 roku na listę produktów tradycyjnych została wpisana "Palcówka biebrzańska"

źródło: gov.pl
źródło: gov.pl

Jeśli szukasz wyjątkowego smaku i aromatu kiełbasy, koniecznie spróbuj palcówki biebrzańskiej. To regionalny produkt z Podlasia, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2023 roku. Palcówka biebrzańska to kiełbasa średnio rozdrobniona, wędzona w osłonce naturalnej, uformowana w kształt tzw. kiełbaśnicy w wianek. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznej czynności polegającej na upychaniu palcami farszu w oczyszczonym, wieprzowym jelicie cienkim.

Palcówka biebrzańska jest produktem o bogatej historii i tradycji. Kiełbasa należy do najdawniejszych przysmaków kuchni polskiej, a szczególnie popularna była w tzw. kuchni kresowej. W dorzeczu Biebrzy, we wsi Szpakowo od kilku pokoleń wyrabiana jest ta regionalna, znakomita kiełbasa. W 2017 roku palcówka biebrzańska otrzymała najwyższe odznaczenie kulinarne w dziedzinie produktu regionalnego - Perłę Regionu.

Palcówka biebrzańska zawiera jedynie cztery przyprawy: sól, pieprz, czosnek i czasem inne dodatki. W jej skład oprócz łopatki wchodzi również szynka oraz karkówka, nadając jej jedyny w swoim rodzaju smak. Mięso na kiełbasę jest przygotowywane niezwykle starannie, z usunięciem żyłek i skórek. Po umieszczeniu w jelicie kiełbasa jest lekko podwędzana. Palcówka biebrzańska jest soczysta i krucha, o barwie od bladoróżowej do ciemnoczerwonej na brzegach batonu i szarozielonej wewnątrz.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ