Żywność

Ryby Zubowicz – „Certyfikowany Produkt Lokalny” Łosoś Kiszony

2016-02-27 13:00:00 Jakub Chojak

Smażalnia oraz wędzarnia „Ryby Zubowicz” mieści się w Kamieniu Pomorskim nad Zalewem Kamieńskim, niedaleko Międzywodzia oraz Dziwnowa. Firmę założył Marian Zubowicz, który do Kamienia Pomorskiego przyjechał w latach 80-tych i zaczął pracować jako rybak. Następnie zbudował wędzarnie, a w 2010 stworzył łososia kiszonego. Specjał ten do dziś cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów. Firmę po tacie, który zmarł pod koniec 2012 r., przejęła jego najstarsza córka Natalia, która prowadzi smażalnię i wędzarnię z pomocą rodzeństwa i przyjaciół. „Ryby Zubowicz” należą do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie, Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz otrzymały certyfikat „Lokalnej Gastronomii”, a sam Łosoś Kiszony został okrzyknięty „Certyfikowanym Produktem Lokalnym”.

Smażalnia ryb funkcjonuje przez cały rok. – Smażymy jedynie ryby poławiane w Morzu Bałtyckim oraz na Zalewie Kamieńskim. Smażymy na tradycyjnych patelniach, w niewielkiej ilości tłuszczu, głównie w cieście piwnym, co pozwala zachować rybom ich soczystość i niepowtarzalny smak – tłumaczą właściciele „Ryb Zubowicz”. Menu stałe stanowią potrawy z ryb: dorsz, okoń i sandacz, a menu uzależnione od okresów połowowych m.in. dania z rybami: leszcz, szczupak, śledź, łosoś, flądra, turbot.

Więcej informacji o „Rybach Zubowicz” przeczytacie na: http://www.rybyzubowicz.pl/.

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ