Polska

Targi Ekogala 2022 już 16 i 17 grudnia [Program]

2022-12-03 11:00:00 red za org./https://www.ekogala.eu/

W hali „Podpromie” w Rzeszowie 16 i 17 grudnia odbędą się XVI Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”. Podczas tego wydarzenia można będzie zapoznać się z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności i produktów wysokiej jakości.

źródło: https://www.ekogala.eu/
źródło: https://www.ekogala.eu/

„Ekogala” to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r.

Podczas „Ekogali” zapoznać się można z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, a od kilku lat także z ofertą produktów tradycyjnych wpisanych listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych a także podmiotami zajmującymi się ziołolecznictwem, propagowaniem wiedzy na temat ziół i ich wpływu na zdrowie człowieka.

 

Program Targów EKOGALA 2022
16 GRUDNIA 2022 R. (PIĄTEK)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
11.00 – 15.00 XVI Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
10.00 – 17.00 Pokaz potraw świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa
10.00 – 11.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – III, Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena
10.00 - 10.10 Przywitanie uczestników seminarium: Marcin Fujarowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
10.10 – 10.30 „W kolorowym świecie pszczół” – inscenizacja w wykonaniu dzieci z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 8 w Rzeszowie
10.30 – 10.45 Wykład pt. „Pożyteczna praca pszczół” - Krzysztof Bałon Pasieka ekologiczna „EKO-BAŁON”
10.45 – 10.55 Rozstrzygnięcie dwóch plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci.
10.55 – 11.00 Wręczenie dzieciom ekologicznych upominków, poczęstunek
11.00 – 12.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XVI Międzynarodowych Targów produktów i Żywności Wysokiej Jakości - scena.
12.30 – 13.45 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas IV – VIII
12.30 - 12.40 Przywitanie uczestników seminarium: Marcin Fujarowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12.40 – 13.00 Mini-recital „Na świąteczną nutę” – występy dzieci z Przedszkola Publicznego nr 22 w Rzeszowie i Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
13.00 – 13.20 Wykład pt. „Zanikająca tradycja wytwarzania serów metodą tradycyjną” - Zagroda Edukacyjna SEROWY RAJ Bożena Wisła
13.20 – 13.40 Rozstrzygnięcie dwóch ekologicznych konkursów dla uczniów klas IV – VIII szkoły podstawowej wraz z prezentacją prac - wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży.
13:40 – 13:45 Wręczenie uczestnikom ekologicznych upominków, poczęstunek.
13:45 – 14:30 Rozstrzygnięcie Konkursu fotograficznego dla szkół podstawowych „PROW w obiektywie.”
13.00 - 17.00 V Konferencja Pszczelarzy, Leśników i Ekologów „Zielony Parasol” – sala na parterze i on-line
13.00 – 14.00 „Apiterapia w profilaktyce i leczeniu” debata w ramach V Konferencji Pszczelarzy, Leśników i Ekologów „Zielony Parasol”
14.00 – 14.30 „Wpływ produktów pszczelich na wzmocnienie układu odpornościowego - dr n.med. Arkadiusz Kapliński
14.30-15.00 „Zróżnicowana aktywność miodów w zależności od odmiany i pochodzenia geograficznego” - dr hab. prof. UR Małgorzata Dżugan
15.00- 15.30 „Propolis w leczeniu i profilaktyce” – dr Michał Miłek
15.30-16.00 „Prozdrowotne działanie pierzgi w oparciu o badania kliniczne” – mgr inż. Elżbieta Kędzia
16.00-16.30 „Czerw trutowy w profilaktyce osteoporozy” – mgr inż. Ewelina Sidor
16.30-17.00 Dyskusja


17 GRUDNIA 2022 R. (SOBOTA)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
10.00 – 16.00 XVI Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
10.00 – 15.00 Pokaz potraw świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa
12.00 - 12.45 VIP-y gotują (część I) – część wystawowa
13.00 – 13.45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa
16.00 – 16.55 Rozstrzygnięcie XVI Europejskiego konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena
17.00 Zamknięcie Targów

Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ