Alkohole

Toast wznieść. Luksusowe bąbelki za pomyślność!

2020-12-31 10:30:00 redakcja@produkty-lokalne.pl

Trudno o udany toast bez szampana. Prawdziwy pochodzi z północno-wschodniej Francji, ale zwyczajowo każde bąbelkowe wino nazywamy w ten sposób. Szczególnie chętnie po szampana sięgamy żegnając stary rok i witając nowy.

zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com

Dlaczego szampan? Toast wznosimy za zdrowie i pomyślność w szczególnych okolicznościach. Dlatego alkohol musi być wyjątkowy i luksusowy. A za taki uznawany jest szampan. Charakterystyczne dla niego bąbelki powstają w wyniku podwójnej fermentacji. Pierwszej w kadziach i kolejnej już w butelkach umieszczonych w piwnicach, gdzie regularnie poruszane leżakują w temperaturze od 3 do 5 stopni przez 2 lata. Wtedy powstaje dwutlenek węgla.

Wina z odmian Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Mounier wytwarzane przez podwójną fermentację oraz odpowiednie przechowywanie nazwę zawdzięczają francuskiej Szampanii, w której powstają. Nazwa została zastrzeżona już w 1911 roku. Chociaż warto wiedzieć, że znany już w starożytności a dopracowany przez benedyktyńskiego mnicha Dom Perignona sposób wytwarzania alkoholu stosuje się też w innych regionach tego kraju. Wtedy mowa o „Mousseux”. Szampan z produkowany w strefie winiarskiej uznawany jest za trunek doskonały dlatego jego cena jest zawrotna. Chociaż i tutaj są podziały „klasowe”.

Popularnym odpowiednikiem szampana są wina musujące. Tymi najczęściej wznosimy toasty, które znane były już starożytnym. Wtedy najczęściej wznoszono je ku bogom wylewając odrobinę trunku na ziemię. W Polsce zwyczaj zaczął być praktykowany za czasów Zygmunta I Starego.

Zgodnie z zasadami dobrego wychowania pierwszy toast wznosi gospodarz lub osoba przez niego poproszona o to. W zależności od okoliczności może to być najstarszy członek rodziny, czy świadek na weselu. Koniecznie trzeba pamiętać, że toast powinien być wznoszony między głównym posiłkiem a deserem. Nigdy przed lub w trakcie jedzenia. Szampan jest najlepszym trunkiem by życzyć pomyślności. W wyjątkowych okolicznościach możemy zastąpić go winem bez bąbelków.

Enoturystyka. Polskie winnice wabią miłośników gronowego trunku i wiedzy

Pijąc toast zawsze zostawiamy trochę alkoholu w kieliszku. Absolutnym brakiem dobrego wychowania jest wznoszenie toastów wódką czy piwem.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ