Zapraszamy na Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich od 22 do 24 września odbędzie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Forum będzie połączone z Targami Smaki Regionów podczas których zaprezentują się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
- Wielkopolska już dwa lata temu rozpoczęła starania o to by być gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Uzyskaliśmy taką zgodę ze strony europejskiego koordynatora sieci i bardzo się cieszymy, że 2017 rok to rok, w którym forum odbywa się w Wielkopolsce. Na to wydarzenie zaprosiliśmy przedstawicieli wszystkich regionów, które są zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Zamysłem również było to, żeby to forum połączyć z Targami Smaki Regionów, by naszym partnerom należącym do Europejskiej Sieci pokazać również w jaki sposób w Wielkopolsce promujemy zdrową żywność i promujemy członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Forum jest ogromną platformą do wymiany doświadczeń i praktyk oraz dzielenia się swoimi osiągnięciami. Jest to również okazja, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do Sieci. To także możliwość spotkania z podmiotami zrzeszonymi w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz z osobami na co dzień zajmującymi się dziedzictwem kulinarnym poza granicami naszego kraju.
Niemal równolegle do Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odbędą się w Poznaniu Targi Samki Regionów, podczas których zaprezentują się wszystkie polskie województwa. – Jednocześnie 23 września na Targach Poznańskich ruszają targi Smaki Regionów. Wielkopolska po raz kolejny będzie się promować się na swoim 350m2 stoisku, w którym wystawi się w sumie 43 producentów, w tym 38 to członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – mówi wicemarszałek Grabowski – Na targach pojawią się również przedstawiciele pięciu regionów zagranicznych w tym również regionów, które należą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, m.in. Region Sibu z Rumunii oraz Region Rozwoju Północ z Mołdawii – dodaje.
Wielki wkład Wielkopolski w promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego podkreślił Niclas Fjellström Europejski Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego znakomicie działa jeśli chodzi o promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dla naszej sieci z jednej strony jest istotne to, aby pokazywać nowe idee, nowe pomysły, a z drugiej strony aby sięgać do tradycji. Dlatego też bardzo się cieszymy z tego powodu, że ta impreza będzie połączona ze Smakami Regionów, ponieważ właśnie tam jest pokazane bogactwo silnej polskiej tradycji.
Wielkopolska jest z regionów, które najprężniej rozwijają się jeśli chodzi o tematykę Dziedzictwa Kulinarnego. – W chwili obecnej zrzeszamy już 124 członków. Kiedy wiedzieliśmy już, że będziemy organizatorami, chcieliśmy wyróżnić regiony, które najprężniej rozwijają się u nas w Wielkopolsce jeśli chodzi o członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Siłą rzeczy jeśli chodzi o organizację wizyt studyjnych wiele z nich odbędzie się w południowej Wielkopolsce, ponieważ bardzo dużo członków pochodzi z tego regionu – mówi Mateusz Sieradzki Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Przedstawiciele Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odwiedzą m.in. Tłocznię Soków Owocowych w Kolonii Kokanin, Zakład Cukierniczy produkujący Andruty Kaliskie oraz Restaurację Dwór Stary Chotów.
Szczegółowy program znajdziecie Państwo tutaj: PROGRAM
Przeglądaj zasoby Produkty-lokalne.pl